ALARMANTNA VIJEST

Ukrajinski obavještajci potvrdili: 'Sjevernokorejski vojnici stižu u rat, pridružit će se specijalnim jedinicama'

North Korean leader Kim Jong Un guides the training of the Korean People's Army's air and amphibious combat units
Foto: KCNA/REUTERS
1/5
15.10.2024.
u 15:51

Specijalna jedinica trebala bi uključivati do 3.000 sjevernokorejskih vojnika, koji se trenutno opskrbljuju lakim naoružanjem i streljivom.

Rusija se suočava s velikim nedostatkom vojnika na prvim linijama zbog teških gubitaka, kako mrtvih tako i ranjenih. Kao odgovor na ovu krizu, Sjeverna Koreja, ključni saveznik, pruža veliku potporu – ne samo u obliku oružja i vojne opreme, već i slanjem ljudi, navode izvori iz ukrajinske vojne obavještajne službe, prenosi Kyiv Post.

„Putin čini sve što je moguće kako bi odgodio i izbjegao donošenje odluke o provođenju novog vala mobilizacije na teritoriju Ruske Federacije“, rekao je izvor. Ranije je LIGA.net, pozivajući se na izvore iz HUR-a, izvijestila da se sjevernokorejski vojnici obučavaju za raspoređivanje u rat u Ukrajini. Prema tim izvorima, Sjevernokorejci će činiti dio "Specijalnog Burjatskog bataljuna", organiziranog unutar 11. zasebne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Rusije. Bataljun bi trebao uključivati do 3.000 sjevernokorejskih vojnika, koji se trenutno opskrbljuju lakim naoružanjem i streljivom.

Očekuje se da će bataljun biti raspoređen u blizini Sudže i Kurska, blizu ukrajinske granice, iako točna lokacija još uvijek nije poznata. The Washington Post ranije je izvijestio da tisuće sjevernokorejskih pješaka prolazi obuku u Rusiji, s mogućnošću da budu poslani u Ukrajinu do kraja 2024. godine.

VEZANI ČLANCI: 

Ukrajinski vojni časnik s nadimkom "Alex" izrazio je sumnju u učinkovitost Sjevernokorejaca, opisujući njihovu vojsku kao zastarjelu i loše opremljenu. Spekulirao je da će njihova uloga vjerojatno uključivati visokorizične operacije s ciljem smanjenja pritiska na ruske snage.

Ovo potvrđuje navode južnokorejskog ministra obrane Kim Yong-hyuna da Sjeverna Koreja vjerojatno šalje svoje vojnike u Ukrajinu. “Budući da su Rusija i Sjeverna Koreja potpisale međusobni sporazum nalik vojnom savezu, mogućnost takvog raspoređivanja vrlo je vjerojatna”, rekao je južnokorejski ministar obrane pred parlamentom. Moskva i Pjongjang produbili su međusobne veze nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, što je kulminiralo obrambenim paktom potpisanim između dviju zemalja u lipnju, kada je predsjednik Vladimir Putin prvi put u 25 godina posjetio tu Sjevernu Koreju.

Kyiv Post, pozivajući se na svoje obavještajne izvore, ranije je izvijestio da je više od 20 vojnika koji podržavaju Rusiju poginulo u raketnom napadu 3. listopada na teritoriju pod ruskom okupacijom blizu Donjecka, uključujući šest sjevernokorejskih časnika koji su došli na sastanak s ruskim kolegama.

>>> FOTO Putin ima 14 jasnih meta: Ako doista posegne za nuklearnim oružjem, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

North Korean leader Kim Jong Un guides the training of the Korean People's Army's air and amphibious combat units
1/26

Komentara 3

MO
moreplovac
16:55 15.10.2024.

Većina će ih htjeti pobjeći. Vjerojano će Čečenci biti negdje u pozadinii i paziti, da ne uspiju živi pobjeći.

FU
Fusnota
16:10 15.10.2024.

18 ih je već manje. Sada jedu iz ukrajinskog lonca

Avatar superhik74
superhik74
16:47 15.10.2024.

I svi su naucili ruski po kratkom postupku u skoli za strane jezike u Varsavskoj. Ha, ha, ha...koje gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije