Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kod Šibenika

Ulovili su ribu čiji je otrov čak 1250 puta jači od cijanida

otrovna riba fugu, napuhača
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/6
10.04.2014.
u 14:11

Fugu je japanski naziv za ribu pufferfish (napuhača) koja luči jedan od najjačih prirodnih otrova – tetrodotoksin, a u Japanu je posebna delikatesa.

- Bili smo na plaži u Grebaštici. Na obali smo spazili čudnu ribu.

Još je bila živa. Kreštala je kao vrana, ispričao je za 24 sata Igor Mikac (39) iz Virovitice.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Foto: Pixsell

On i supruga Tatjana na plaži su prije nekoliko dana pronašli duguljastu ribu koju je bacio ribar. Iznenađeni ribom koju su našli u Grebaštici kraj Šibenika, fotografirali su je, spremili u zamrzivač i počeli se raspitivati o kakvoj se vrsti radi.

Odgovor im je dao dr. Branko Dragičević sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

- Radi se o srebrnoprugoj napuhači. Ona je indijsko-pacifička vrsta koja je u Sredozemno more počela dolaziti iz Crvenog mora kad je 1869. godine prokopan Sueski kanal.

Sreća da je supružnici nisu pojeli jer otrov ove ribe, tetradotoksin, može paralizirati živčani sustav i izazvati gušenje i smrt. Kažu da je taj otrov čak 1250 puta jači od cijanida i jedan gram može ubiti 30 ljudi.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Foto: Pixsell

Napuhaču su prvi put u Hrvatskoj ulovili 2012. kod Dubrovnika, a prošle godine ponovno se zaplela u mrežu kod Tribunja.

- Radi se o vrlo invazivnoj vrsti koja može imati utjecaja na jadranski ekosustav i zato nam je važna svaka dojava o njezinu kretanju. Za sada je, međutim, najvažnije upozoriti ljude na njenu otrovnost, upozorio je dr. Dragičević.

>>Biste li pojeli jednu od najotrovnijih riba na svijetu? Košta 'tek' malo više od 1000 kuna

>>Riba pacu napada testise plivača: 'Oni su joj prirodna meta'

Komentara 3

KR
krka
14:20 10.04.2014.

pripremiti je za ručak vladi R:H.

KA
kafka
14:25 10.04.2014.

"u Japanu je posebna delikatesa" - i skupa - samo je treba znati pripremiti.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
15:06 10.04.2014.

Ulovili su ribu čiji je otrov ČAK 1250 puta jači od cijanida...... Jel možda netko zna tko je to znanstveno dokazao ???? Znamo što je cijanid (logori, 2 svjetski rat), ali da je toliko puta jači od cijanida naprosto nevjerujem....... Neka ih Japanci jedu, boli me briga........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije