IZMJENE ZAKONA

Umirovljenicima do 160 eura: Uskoro novi dodatak koji bi mogao postati trajan. Evo o čemu će ovisiti

Od 1. siječnja 2023. euro je postao službena valuta u RH
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
13.03.2024.
u 09:03

Želimo da Vlada bude sigurnosni filtar koji će onemogućiti da utjecaji inflacije pogađaju naše građane, posebice one s nižim primanjima, poručio je Piletić

Godišnji dodatak na mirovine u budućnosti postat će trajan i bit će vezan za godine mirovinskog staža, a ne za visinu mirovine, najavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Podsjetimo, premijer Andrej Plenković nedavno je najavio novi paket potpore i novu jednokratnu pomoć za 800 tisuća umirovljenika s mirovinom do 830 ili 840 eura, pri čemu bi pomoć bila veća što je mirovina niža, u rasponu od 50 do 160 eura. No nije bilo u potpunosti jasno hoće li to biti u istom iznosu i po istom modelu kao prošli put.

Također, ostalo je otvoreno pitanje razmišlja li se u Vladi da se ovaj put podigne cenzus ili promijeni model tako da bude vezan za staž, a ne visinu mirovine.

POVEZANI ČLANCI:

Ministar Piletić rekao je da će više detalja biti poznato nakon sjednice Vlade u četvrtak, ali i podvukao kako će to biti još jedan sveobuhvatan paket pomoći, kako ljudima s nižim primanjima tako i gospodarstvu. – Iako inflatorni pritisci usporavaju, inflacija stagnira, mi zapravo i ovim, za umirovljenike osmim krugom želimo dati jasan signal. Sve dok je u našem društvu i ekonomiji prisutan rast troškova života, Vlada će reagirati. Prema tome, još jedan sveobuhvatan paket bit će odgovor i pomoć našim umirovljenicima, ali i ne samo njima. Želimo da Vlada bude sigurnosni filtar koji će onemogućiti da utjecaji inflacije pogađaju naše građane, posebice one s nižim primanjima – rekao je Piletić.

Što se tiče jednokratnog dodatka za umirovljenike, Piletić je podsjetio kako je u dvije godine bilo sedam jednokratnih novčanih primanja i svaki je put obuhvat i visina tih primanja bila veća.

FOTOGALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Od 1. siječnja 2023. euro je postao službena valuta u RH
1/10

 

Tako će, rekao je, biti i ovaj put. Istaknuo je da je s predstavnicima umirovljeničkih zajednica dogovoreno kako će u prvim sljedećim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju biti definiran trajan godišnji dodatak koji bi onda bio vezan za godine mirovinskog staža, a ne za sam cenzus mirovine.

To je, dodao je, došlo kao prijedlog zajednica koje predstavljaju umirovljeničku populaciju. U Vladi su, istaknuo je, svjesni da će to biti jedan od sljedećih zadataka.

– Nakon ovih sedam i osmog najavljenog kruga jednokratnih novčanih primanja, mislim da su se stekli uvjeti da u sklopu sljedeće zakonske izmjene osnovnog zakona koji regulira mirovinu u Hrvatskoj ovo novo pravo bude na dnevnom redu te da se raspravi i donese u Hrvatski sabor – istaknuo je Piletić.

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetio je kako su u 2023. izmijenjeni svi zakoni koji se tiču mirovinskog sustava. Spomenuo je Zakon o mirovinskom osiguranju, kojim su povećane obiteljske mirovine za 10 posto, najniže za tri posto, te novo pravo koje se odnosi na isplatu dijela obiteljske mirovine u iznosu od 27 posto u slučaju smrti bračnog partnera. Piletić je napomenuo i da je ove godine ukinut krizni porez od 10 posto na više mirovine uveden 2010., a isto tako i dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje od tri posto.

– Vlada ima dva strateška cilja. Jedan je održivost mirovinskog sustava, a drugi povećanje adekvatnosti mirovina u Hrvatskoj. Ako znamo da je u mandatu ove dvije vlade kroz indeksaciju, dobru gospodarsku situaciju, rast BDP-a i rast prosječne plaće prosječna mirovina u Hrvatskoj narasla više od 60 posto, to vam dovoljno govori koliko je ovoj Vladi stalo do umirovljenika.

Takvim ćemo tempom sasvim sigurno nastaviti i dalje – zaključio je Piletić.

VIDEO Ministar Božinović u obilasku državne granice

Komentara 23

Avatar FalusBonus
FalusBonus
13:03 13.03.2024.

Mirovina bi se trebala određivati isključivo po stažu, odrediti iznos po danu staža i vozi miško. Ako možemo solidarno uplaćivati za zdravstvo, možemo isto tako i za mirovinu

SA
sanikol
09:46 13.03.2024.

Svaki umirovlenik koji se buni protiv visine mirovine trebao bi napisati i koliko radnog staža ima. Imam 46 godina radnog staža i još uvijek radim. Moja mirovina već godinu dana nije porasla ni centa dok onima sa manjimdijelovima mirovine svakih par mjeseci neki dodatak. Moji prijatelji približili su mi se sa dodacima na mirovinu tijekom ove godine na svega 250 €. Kada će se povećati mirovine srednjem sloju koji je odradio debelo mirovinu a sada čeka da li će se i njemu nešto dodati.

Avatar gusjenica
gusjenica
12:21 13.03.2024.

Ako se povećava mirovina onda SVIMA jednak postotak. Ne igrajte se socijalne službe i omalovažavajte moje uplate u mirovinski tijekom 40 godina!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije