NESREĆA U LOVU

Umjesto divljači pogodio 65-godišnjakinju i teško je ozlijedio

Krk: Ploča s upozorenjem da je lov u tijeku
Goran Kovacic/PIXSELL
31.01.2022.
u 13:01

On je kazneno prijavljen, a policija ponovo upozorava i apelira na lovce da budu oprezni te se pridržavaju  pravila lovačkog ponašanja

Za općeopasnu radnju prijavljen je 76-godišnjak koji je gađao divljač, a pogodio 65-godišnjakinju.

Kako je priopćila bujska policija njega se sumnjiči da je 30. siječnja u 11.50 sati, nedaleko mjesto Baredine na području Buja, sudjelovao u skupnom lovu na krupnu divljač. U jednom trenutku, bez da se prethodno uvjerio u što puca te misleći da se radi o divljači, ispalio hitac iz puške i pogodio 65-godišnjakinju koja se kretala kroz nisko raslinje prema njemu.

Žena je prevezena u pulsku bolnicu, gdje je zadržana na liječenju zbog teških ozljeda. On je kazneno prijavljen, a policija ponovo upozorava i apelira na lovce da budu oprezni te se pridržavaju  pravila lovačkog ponašanja.

 - Način ponašanja sudionika lova propisan je Zakonom o lovstvu i brojnim pravilnicima koji detaljnije razrađuju pravila kojih su se lovci dužni pridržavati. Tako je propisano da se lovačko oružje i naboji mogu upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine.  Zakon o lovstvu propisuje da je zabranjeno loviti divljač lovačkim oružjem u pojasu 100 metara od granice naselja, odnosno 300 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u nizini i prigorju te 200 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u brdsko-planinskim područjima. Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je kako je lovačko oružje vatreno oružje kojim je dopušteno loviti divljač po propisima o lovstvu. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja - kazali su u policiji. 

Podsjetili su i da se prilikom odlaska i povratka iz lova oružje mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima i to nenapunjeno. Kažu i da lovačko oružje nije dozvoljeno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači. nadalje, kada se ne lovi, oružje mora biti prazno, oružje se ne smije ostavljati bez nadzora, s njim se mora rukovati oprezno, tijekom lova se ne smije upotrebljavati alkohol...

Nadalje, u policiji kažu i da se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, pa navode da bi sudionici lova trebali nositi reflektirajuće, odnosno jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje. Upozoravaju i građane koji beru gljive, planinare, bicikliste ili šetače na mjestu gdje se odvija lov, da radi vlastite sigurnosti nose reflektirajuću ili svjetliju odjeću.

>> VIDEO Zimska oluja na sjeveroistoku SAD-a izazvala kaos: Milijuni ostali bez struje, otkazano više od 1400 letova


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije