NESPORAZUMI

Umjesto odštete, čuli smo: "Vi to ne bute dobili"

24.10.2002.
u 00:00

Sastavivši zapisnik o šteti i poplavi, referent nam je rekao "Vi to ne bute dobili!" - kaže Štefica

Pri osiguravanju vlastite imovine ljude vode najbolje namjere: plaćat će osiguranje za slučaj nesreće nadajući se da nesreće nikad neće biti. A ako se ipak dogodi, bar su osigurani i dio troškova podmirit će novcem iz osiguranja. Ali postoji i situacija kad se osiguranje plaća, a nakon nesreće ne može se naplatiti šteta. Takvo iskustvo s Croatijom osiguranjem ima obitelj Štefice Đurin iz Čreta kod zagrebačke Dubrave.

- U srpnju ove godine osigurali smo kuću katnicu od 210 kvadrata od požara i nekih drugih opasnosti na 800.000 kuna te od izlijevanja vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi na 25.000 kuna. Samo dva tjedna poslije zbog velikih kiša začepila se ulična kanalizacija i izbila nam je unutar kuće i to kroz podni sifon u kupaonici. Fekalije iz kanalizacije prekrile su kupaonicu, garažu, kotlovnicu i kuhinju u kojoj je bio parket. Intervenirali su radnici Kanalizacije i odčepili su vanjske cijevi pa se prodor u kuću zaustavio. No, uza sve neugodnosti potpuno nam je propao parket u kuhinji, koji smo morali skinuti i baciti - opisuju Štefica Đurin.

U poslovnici Croatije osiguranja na Trgu bana Jelačića prijavila je štetu, nakon čega je u kuću došao referent te osiguravajuće kuće i napravio zapisnik o događaju. Već tada rekao je ukućanima: "Vi to ne bute dobili!" obrazloživši da se izlijevanje kanalizacije priznaje samo pri pucanju cijevi, s čime Đurinovi nisu bili upoznati, niti to - kažu - igdje piše.

- Počeli smo tražiti razloge za neplaćanje nastale štete i tad smo doznali da postoje neke podtočke u knjižicama Croatije osiguranja po kojima se takve štete ne isplaćuju - nastavila je Štefica Đurin. - Pri ugovaranju osiguranja nismo bili upoznati s tim podtočkama, već samo s onim što piše na polici osiguranja. Bilo je i neugodnih ispada Croatijinih službenika poput "Onaj tko je s vama sklopio taj ugovor, neka vam i plati." U jednom telefonskom razgovoru službenica je bila tako neugodna da sam joj rekla: "Vi ste za novine", na što mi je odgovorila: "Samo dajte, oni jedva čekaju da pišu o nama!" A referent koji je s nama sklopio tu policu rekao nam je kako oni uistinu rade po tim podtočkama, no da on ne vidi razlog da se šteta ne isplati.

I, konačno, zanimala nas je visina štete koja je nastala izlijevanjem kanalizacije unutar kuće Đurinovih. Kako nam je rekla Štefica Đurin, stradalo je nekoliko četvornih metara hrastova parketa vrijednih manje od 3000 kuna.

Duško Tadić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije