ŽENA KOJA JE ODGOJILA PODPREDSJEDNIKA

Umrla Jean Biden, majka američkog podpredsjednika

Obama i Jean i Joe Biden
Reuters
09.01.2010.
u 16:16

Jean Biden, koja je bila velika pomoć svojem sinu i pomogla mu u brojnim nedaćama, te podržala njegovu političku karijeru, preminula je u petak u 93. godini

Catherine Eugenia "Jean" Finnegan Biden, majka američkog podpredsjednika, preminula je nakon što je od ožujka 2009. bila nepokretna zbog slomljenog kuka. Žena koja je u ekonomskoj krizi, s nezaposlenim suprugom (koji je nakon pet godina uspio naći posao u Delawareu), uspješno na ulicama Pennsylvanije podigla četvoro djece, najstarijem sinu Joeu uvijek je bila iznimna podrška. U svojoj autobiografiji, Joe Biden se sjeća kako mu se jedna časna u sedmom razredu rugla zbog mucanja, nakon čega je Jean Biden došla u školu i rekla: "Još jednom se tako obrati mom sinu i iščupat ću ti taj prevjes s glave!"

Majka je Bidenu bila velika podrška u teškoj osobnoj tragediji: krajem 1972., tek što je izabran za senatora kao šesti najmlađi senator u povijesti SAD, Biden je u prometnoj nesreći izgubio suprugu i jednogodišnju kćer, a dva sina su jedva preživjela ozljede (zakletvu za Senat položio je u bolnici, uz njihove krevete).

U govoru na demokratskoj konvenciji 2008., na kojoj je izabran za podpredsjedničkog kandidata, Joe Biden govorio je koliko mu je značila njegova majka (koja je bila u publici):

Načelo moje majke je američko načelo: nitko nije bolji od tebe. Svi su tebi jednaki, i ti si ejdnak svakome. Moji roditelji naučili su ans da živimo svoju vjeru i cijenimo svoje obitelji. Naučili smo d aje rad dostojanstvena stvar, i da svatko može uspjeti ako se dovoljno trudi. Kad su me kao malog šakama obarali veći dječaci, ona me slala natrag na ulicu i govorila mi: "Sad ti njima raskrvari nos da možeš sutra proći ulicom." I to sam i činio.

Kad se zdravlje Jean Biden, udovice od 2002., pogoršalo, podpredsjednik je napustio dužnosti u Washington da bi bio uz majku; bio je s njom kad je preminula u obiteljskom domu u Wilmingtonu u Delawareu.

Ključne riječi

Komentara 9

CA
Cantalamessa
17:43 09.01.2010.

Poslije ove vjesti , njezin autor i urednik koji mu je dozvolio da napiše za nas stvarno nebitnu \"vijest\" trebaju se zapitati tko je ovdje lud...

OB
-obrisani-
17:57 09.01.2010.

ZANIMAJU ME MAJKE NASIH POLITICARA KOJE SVOJU DJECU NISU VASPITALE SAD POKRADOSE HRVATSKU NA SVAKOM KORAKU KAKVE SU TO ZENE BILE ZANIMA ME SU TO ZENE BILE ZANIMA ME

KA
karambita
16:31 09.01.2010.

Kad umiru nase majke, nitko nista ne pise, a tamo neks americka baba umrla, pa koga to interesira, totalno zutilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije