POPLAVE

Una blokirala Pounje

15.04.2004.
u 00:00

Danas i sutra ne očekuju se oborine, ali za vikend bi ponovno moglo kišiti, pa je teško predvidjeti hoće li prestati opasnost od poplava

Hrvatska Kostajnica i Pounje jučer su bili u vodenoj blokadi rijeke Une. U Marakovićevoj ulici u Hrvatskoj Kostajnici plove čamci, a stanovnici te ulice do kuće dolaze skelama. Podrume pune vode više nitko i ne broji, a teže pokretnim stanovnicima donose se najnužnije živežne namirnice. Ovoj poplavi stanovnici te ulice, Domagoj Žličarić, Božidar Janković i Menja Juranović, ne vide kraj. Pod vodom je i Kavrlja. Slično je i u Starčevićevoj ulici koju je vodena bujica prekinula na dva mjesta. U Rosuljama, naselju prema Hrvatskoj Dubici, Una je preplavila cestu i gradsko smetište. Smeće završava u rijeci, pa prijeti i ekološka katastrofa. U Rosuljama su poplavljeni pašnjaci, njive i vrtovi, a pod vodom je i plastenik obitelji Jele Šapine.

- To nam je jedini izvor prihoda - kaže očajna Jela i ne zna što će ostati od povrća kad se voda povuče.

Cesta Kostajnica - Dvor presječena je vodom na pet mjesta. Stanovnici Zamlače, Struge i drugih mjesta premjestili su stoku u sela na brdima iznad Une. Do tih se sela vozilima može doći samo preko Zrinske gore. Putuje li netko iz Hrvatske Kostajnice u Dvor, prisiljen je umjesto 30 prijeći čak 130 kilometara lošim brdskim putevima.

Od poplava strahuje i stanovništvo jasenovačke Posavine.

Najkritičnije je u Mlaki, naselju do kojega se kopnom ne može stići. Može se doći samo čamcima, vožnjom opasnom i mutnom Savom koja traje 45 minuta. Stanovnicima Mlake, a riječ je o 18 obitelji većinom starije dobi, već se drugi dan voda za piće i hrana dopremaju čamcima.

- U mom je životu proteklo mnogo vode - kaže najstariji stanovnik Mlake, 91-godišnji Savo Zečević. U Mlaki je od svijeta ostao odsječen i Nikola Petrović koji radi u Švicarskoj. Svi najviše strahuju da se netko ne razboli.

Vodostaj Bosuta najviši je u posljednjih 30 godina. Pontonski most na Bosutu između Privlake i Starih Jankovaca potopljen je i zatvoren za promet, a narasle su i Spačva, Berava i Studva. Od utorka poslijepodne ugroženi su stanovnici prognaničkog naselja Blace kod Rokovaca, nedaleko od Vinkovaca, gdje je smješteno 735 prognanika. Iako je planirana i evakuacija iz 15 objekata, jučer se voda počela povlačiti.

Jučer su na Savi kod Slavonskog Broda i Slavonskog Šamca proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Slavonskobrodska Lučka kapetanija jučer je zabranila plovidbu Savom. - Budući da nas očekuju dva dana bez oborina, vodostaji rijeka trebali bi početi opadati. Sve će ovisiti i o situaciji s rijekama u BiH. I vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice počeo je lagano opadati - ističe Tomislava Bošnjak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Hoće li za vikend ponovno biti većih opasnosti od poplava, ovisit će i o vremenu. Nakon sljedeća dva dana bez oborina vikend bi ponovno mogao biti kišovit.

Ž. Grgurinović, Ž. Gašparović, R. Ivanuš, B. Gajdukov, M. Flego

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije