Uhićeni zbog manipulacije

Urota influencera: hvalili dionice pa ih krišom prodali

Closing Bell at the NYSE in New York
Foto: John Angelillo/NEWSCOM
1/2
16.12.2022.
u 09:34

Optuženi su koristili svoj kredibilitet na društvenim mrežama kako bi zaradili na račun vlastitih pratitelja, objavili su tužitelji

Skupina američkih influencera s društvenih mreža optužena je za urotu u manipulaciji cijenama dionica koja im je priskrbila 114 milijuna dolara, prenosi BBC. Osam muškaraca reklamiralo je svojim pratiteljima vrijednosne papire kojima se trguje putem interneta, ne otkrivajući pritom da ih planiraju prodati nakon što cijene porastu, kažu tužitelji. Influenceri u dobi od 23 do 38 godina objavljivali su fotografije svog ekstravagantnog načina života. Optuženi su za udruživanje radi prijevare s vrijednosnim papirima, za što im prijeti kazna do 25 godina zatvora.

Sedmorica iz skupine optužena su i za druge financijske malverzacije u shemi tzv. pumpanja i bacanja, prema optužnici koju su u srijedu zajedno objavili američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) i ministarstvo pravosuđa.

Na Twitteru i Discordu predstavljali su se kao uspješni trgovci. Objavljivali su lažne pozitivne informacije o dionicama kako bi im umjetno podigli cijenu. Potom su nakon rasta cijene potajno rasprodali vlastite dionice, zatajivši to pratiteljima.

Sve se dogodilo između siječnja 2020. i travnja 2022. godine. Svaki od optuženih imao je više od 100.000 pratitelja na Twitteru.

– Optuženi su koristili svoj kredibilitet na društvenim mrežama kako bi povećali vlastitu zaradu na račun svojih pratitelja – objavili su tužitelji.

Skupina je vodila internetsku zajednicu za trgovanje dionicama pod nazivom Atlas Trading. Također su vodili chatroom pod nazivom Atlas Trading Discord, koji su koristili za širenje lažnih i pogrešnih informacija pratiteljima.

– Djela financijskog kriminala poput prijevare s vrijednosnim papirima možda nisu nasilna, ali sigurno nisu bez žrtava – rekao je glavni agent FBI-a James Smith.

Optuženi su Edward Constantin, Perry Matlock, Thomas Cooperman, Gary Deel, Mitchell Hennessey, Stefan Hrvatin, John Rybarcyzk i Daniel Knight.  Protiv njih su podnesene kaznene i građanske tužbe okružnom sudu SAD-a za južni okrug Teksasa. Članovi skupine još se nisu očitovali o optužbama.

Komentara 1

Avatar spin
spin
10:11 16.12.2022.

Ova je praksa, sve do sloma ZSE-a, bila normalna na portalima kao što su bili "Moj novac" i sličnima, gdje su "insideri" i razni drugi objavljivali "povjerljive" informacije i "stručne" analize "podcijenjenih" dionica, kojima su bili krcati. No nadležne službee i organi to uopće nisu shvaćali ozbiljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije