Istraga

Uskok i na "Ruđeru": Sumnja se na izvlačenje novca

pavelic
Igor Kralj
04.03.2010.
u 23:23

Poslije niza tvrtki i gospodarstvenika, USKOK istražuje pojedine projekte i njihove voditelje u našoj najvećoj i najuglednijoj znanstvenoj ustanovi Institutu “Ruđer Bošković”.

Poslije niza tvrtki i gospodarstvenika, USKOK istražuje pojedine projekte i njihove voditelje u našoj najvećoj i najuglednijoj znanstvenoj ustanovi Institutu “Ruđer Bošković”. Da je priča o istrazi USKOK-a točna potvrdio nam je bivši ravnatelj Instituta dr. Mladen Žinić.

– Bio sam na razgovoru u USKOK-u, ali vam ne mogu govoriti o detaljima, nemam dopuštenje za to – kazao nam je Žinić koji je na razgovor pozvan očito po “službenoj dužnosti” jer je bio ravnatelj u vrijeme kad su se na “Ruđeru” događale stvari koje su sada pod istragom. Doznajemo da je, uz ostalo, sporan i dio studentskih ugovora preko kojih se, kako se sumnja, samo izvlačio novac s pojedinih zavoda Instituta.

Popis ugovora na kolegiju

Prema našim informacijama, sadašnja ravnateljica Instituta dr. Danica Ramljak na jednom je kolegiju podijelila popis problematičnih ugovora sa studentima, iz čega je vidljivo da su neki od njih, a u pravilu djeca zaposlenika Instituta, istodobno “radili” na dva ili više zavoda. U akademskoj zajednici spominje se i da se neke projekte preplatilo te da je bilo previše neopravdanih izbivanja s posla.

– Ne želim o tome. Ja i moj tim trudimo se poslovati transparentno. Radimo sve da na europsku scenu iziđemo kao centar izvrsnosti. Ima naznaka o određenim nepravilnostima, no time se bave mjerodavne službe i to je sve što o tome mogu kazati. Okrenuti smo prema Europi i suradnji s NATO-om, počeli smo međunarodnu evaluaciju, na putu smo stvaranja strateških partnerstava u svijetu. Iz europskih smo fondova u veljači dobili dva milijuna kuna i činimo sve da se ta količina novca poveća. Ne želim da pojedinačni slučajevi ugroze sve to i 900 zaposlenih koji pošteno rade svoj posao – prokomentirala je ravnateljica Ramljak.

Sporan projekt “Jezgra”

Najzvučnije ime koje se veže uz nepravilnosti na IRB-u ime je prof. dr. Krešimira Pavelića, predsjednika Nacionalnog vijeća za znanost i donedavna “Ruđerova” ugledna znanstvenika.

– Nemam nikakvu službenu informaciju o tome, nitko me nije zvao ni obavijestio. Za sve sam čuo od gospodina Žinića, bivšeg ravnatelja. Kazao mi je da je sporan jedan projekt, mislim da je bilo riječi o “Jezgri”, ali to je poslovanje bilo čisto. Spominje se još nekakav ugovor, ali ne znam detalje – kratko nam je kazao prof. Pavelić, nastojeći priču prebaciti na anonimno pismo koje je, kaže, upereno, protiv sadašnje uprave Instituta. Informaciju da se na kolegiju IRB-a raspravljalo o zlouporabama studentskih ugovora prokomentirao je riječima:

– To je sve rekla-kazala, to nisu činjenice.

Komentara 12

UD
udrimuski
06:27 05.03.2010.

ma da ima sto i jedan uskok u hrvatskoj nebi stigli sve lopove do 2100te pohapsit.

Avatar kelt
kelt
06:55 05.03.2010.

Daj molim vas ispravite naslov, ja bi poslala uskok i na novine, da vidimo tko sve radi, a ne zna pravopis i gramatiku. Svaki novinar bi to trebao imati pored sebe dok piše članak, jer ovo je stvarno sramotno za novinarsku branšu. Prvo jutarnji, a sad i večernji.

OB
-obrisani-
23:34 04.03.2010.

Uzimajuci u obzir cjelokupnu situaciju u Hrvatskoj ne bi bilo logicno da je kod Rudjera sve kako treba, jel\'?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije