Za privatne poslove

USKOK istražuje sumnjive radove inženjerije HV-a

vojska, radovi
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
01.07.2013.
u 15:20

Navodno su predmet istrage radovi koje je Hrvatska vojska obavila na području Iloka, Otoka, Vukovara, Županje, Sibinja...

Državna tijela već neko vrijeme istražuju angažiranje postrojbi Hrvatske vojske u različitim poslovima koji su se proteklih godina obavljali po cijeloj Hrvatskoj.

Službena tajna

Prema informacijama koje smo dobili iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva obrane, kriminalistička Vojna policija, u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i Policijskim nacionalnim USKOK-om, provodi kriminalistička istraživanja vezana uz sumnje u protuzakonitu uporabu inženjerijskih postrojbi na području Republike Hrvatske.

Iako iz MORH-a ne žele govoriti o tome, doznajemo da su predmet istrage radovi koje je HV obavio na području Iloka, Otoka, Vukovara, Županje, Sibinja... “Budući da su podaci prikupljeni ovim istraživanjima dio uskočkog predmeta, oni sukladno zakonu predstavljaju službenu tajnu sve dok traju državnoodvjetnički i policijski izvidi”, navodi se u kratkom odgovoru iz MORH-a na naše upite o ulozi i poslovima pripadnika HV-a angažiranih na radovima u okolici Iloka prije nekoliko godina. Neslužbene informacije iz Iloka govore da su istražitelji već ispitali neke osobe koje su upućene u te poslove kao i da je istraga odmakla.

Vojnici u vinogradima

Riječ je o različitim poslovima koje je HV obavljao te o posjetima generala koji su obilazili gradilišta. Navodno je vojska obavljala i niz privatnih poslova, za što je korištena i mehanizacija HV-a. S obzirom na to da se angažman postrojbi HV-a u iločkom vinogorju događao prije nekoliko godina, cijeli posao dovodi se u vezu i s bivšim ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem.

– Ne znam ni za kakvu istragu o tome. Međutim, nemam ništa protiv, neka država radi svoj posao – izjavio je kratko Čobanković.

Bivši gradonačelnik Iloka Miroslav Janić rekao je da je stupanjem na dužnost 2009. godine zatekao vojnike na gradilištima oko Iloka, ali i da od iduće godine više nisu dolazili.

 – Uređivali su poljske putove u vinogradarskim područjima, za što su bili angažirali i svoju tehniku. Ilok im je osiguravao smještaj i hranu u staračkom domu, drugih obveza nismo imali. Ne znam tko je naručio radove i kako je sve to bilo riješeno – rekao je Janić.

Kroz iločko vinogorje asfaltirano je i uređeno na kilometre vinogradarskih putova. Sadašnji gradonačelnik Iloka Zvonimir Dragun kaže da nema informacija o provođenju istrage.

– Ovo mi je prva informacija. Za te ceste po vinogorju mogu reći da su dobro došle vinogradarima, ali i da je bilo puno važnijih poslova koji su se mogli odraditi – rekao je Dragun.

>>Bivšem šefu ličke policije mjesec dana istražnog zatvora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije