TROJICA POD ISTRAGOM, JOŠ IH DESETAK UHIĆENO

USKOK sumnjiči Krešu Ajkulu za krijumčarenje droge vrijedne 839.000 eura

Novinari ispred zgrade USKOK-a u Splitu gdje se očekuje privođenje uhićenih u aferi Murter
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
21.03.2024.
u 14:54

USKOK sumnjiči Svalinu da je od početka 2020. do 10. veljače 2024. u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, te BiH angažirao 59-godišnjaka i 41-godišnjaka kako bi u sklopu zločinačkog udruženja krijumčarili drogu.

Protiv tri osobe, među kojima je, kako se neslužbeno doznaje i Kaštelanin Krešo Svalina (44), poznat kao Krešo Ajkula, USKOK je pokrenuo istragu zbog sumnje  da su bili dio zločinačkog udruženja koje se bavilo nabavkom i krijumčarenjem droge. Svalina je stari znanac policije i pravosuđa jer je već osuđivan zbog droge, a USKOK je  nakon ispitivanja njega i druge dvojice osumnjičenika, od suca istrage Županijskog suda u Splitu tražio da se samo jednom od njih odredi istražni zatvor.

USKOK sumnjiči Svalinu da je od početka 2020. do 10. veljače 2024. u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, te BiH angažirao 59-godišnjaka i 41-godišnjaka kako bi u sklopu zločinačkog udruženja krijumčarili drogu. Sumnja se da su nabavljali  kokain, da bi ga potom prevozili i prodavali u UK. Osim toga sumnjiče se da su amfetaminsko ulje krijumčarili iz Nizozemske u Hrvatsku te da su iz BiH u Hrvatsku krijumčarili i prodavali veće količine marihuane. U tom "poslu" koristili su se posebno kriptiranim telefonima. 

​Svalina se sumnjiči i da je dva kilograma kokaina iz Nizozemske prokrijumčario  u UK, a ta droga je pronađena i oduzeta u Doveru. Sumnjiči ga se i da je s drugom dvojicom osumnjičenih krijumčario marihuanu iz BiH u Hrvatsku.. Istražitelji Svalinu sumnjiče  da je bio mozak cijele operacije što je uključivalo i osiguranje novca za kupnju droge. USKOK sumnja da su Svalina i ostali  prokrijumčarili  najmanje dva kilograma kokaina, 44,9 litara amfetaminskog ulja od kojeg su izradili oko 236 kilograma amfetamina te 100 kilograma marihuane. Prodajom droge su, kako se sumnja, "zaradili" najmanje 839.000 eura. Neslužbeno se pak čuje da se Svalina povezuje s narko skupinom Nenada Petraka koji je koncem prošle godine uhićen u Istanbulu te nakon toga izručen Hrvatskoj. 

FOTO Opasna droga Galaxy pojavila se u Međimurju, policija provela akciju: 'To je čista kemija!'

Novinari ispred zgrade USKOK-a u Splitu gdje se očekuje privođenje uhićenih u aferi Murter
1/15

Paralelno s tom istragom, USKOK je u suradnji s policijom jučer na području Istre i Zagreba pokrenuo još jednu akciju povezanu s krijumčarenjem droge. Kako su priopćili, tijekom jučerašnjeg dana obavljali su pretrage, a oko 10-ak osoba, za koje se sumnja da su povezane s krijumčarenjem  droge su uhićene. Hoće li netko do tih osoba  završiti i iza rešetaka znat će se nakon što budu ispitani u USKOK-u.

VIDEO: Milanović: 'Učinit ću sve da građanima dam razloga zašto treba ići glasati, posebno protiv HDZ-a!'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije