Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORJELO CIJELU NOĆ

VIDEO Dan nakon velikog požara u Zaprešiću: 'Kvaliteta zraka je dobra. Ne trebate zatvarati prozore'

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite
1/33
20.06.2024.
u 10:01

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u četvrtak ujutro kako je najveći dio požara ugašen, te da analize zraka pokazuju kako je kvaliteta dobra.

Veliki požar buknuo je u srijedu navečer na odlagalištu otpada tvrtke Eko-flor u Zaprešiću. Na terenu je u jednom trenutku bilo više od 200 vatrogasaca s 40 vozila, a u gašenju požara sudjelovali su i specijalizirani roboti. Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u četvrtak ujutro kako je najveći dio požara ugašen te da analize zraka pokazuju kako je kvaliteta dobra.

Više detalja o tome što se dogodilo, rečeno je na konferenciji za javnosti. Snimio: Dario Topić

– Jučer u 19 sati izbio je požar u jednom skladištu. Uzroke ne znamo, zahvaljujući vatrogascima mi smo ugasili taj požar. Naručili smo studiju kvalitete zraka u Zaprešiću. Tijekom noći i ranojutarnjih sati dobili smo podatke da je kvaliteta zraka mjerena na tri lokacije u urbanom dijelu grada Zaprešića, uz osnovne škole, te u dijelu koji se zove Kalamiri, a koji je najbliži požarištu. Dobili smo podatke da je kvaliteta zraka na tri lokacije dobra. Jasno, time je omogućeno da sve ustanove rade. Normalno se ljudi mogu kretati. Informacija da treba zatvoriti prozore više ne vrijedi – kazao je zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus.

FOTO Dan nakon velikog požara

1/16

Željko Barun, zapovjednik javne vatrogasne postrojbe grada Zaprešića, naveo je da je trenutačno na požarištu 12 vatrogasnih vozila  i 40 vatrogasaca.

"Ne mogu reći da je intervencija privedena kraju, da je gotova, a i vjetar nam malo to otežava. Drugo što nam otežava jest sam objekt koji prijeti urušavanjem u jednom dijelu, pa ne možemo dovoditi ljudske živote u opasnost", naglasio je. Jedan dio zgrade krovišta se urušio, gdje su bile najveće topline nastale pri izgaranju, znači ondje gdje je najveća toplinska masa. Na početku je izmjerena temperatura bila 1600 stupnjeva, sa udaljenosti od 50 metara", rekao je Barun.

Dodao je da ljudskih žrtava nije bilo te da nitko od vatrogasaca, radnika ili građana nije zatražio liječničku pomoć da nije dobro od udisaja ili nečega. S obzirom na to da se radi o požaru plastične mase, jako ga je, ističe, teško pogasiti te će to još trajati neko vrijeme s obzirom na to da iziskuje određenu mehanizaciju koja bi to mogla odraditi. Radi se o velikom prostoru od  8000 metara kvadratnih, što je veliki prostor popunjen plastikom. Nakon što vatrogasci odrade posao onda će, kazao je Barun, policija i ostale službe otkrivati uzrok požara.

Okupljenima se obratio i načelnik lokalne civilne zaštite Damir Benčević. "Što se tiče kvalitete vode za građanstvo, ona je prve kategorije, naš je sustav vodoopskrbe zatvoren. Tako da, što se tiče toga, za građane nema nikakvog ograničenja niti problema u korištenju vode. Što se tiče zraka na 50 m odavde nema stranih čestica. Ovo izdimljavanje koje se vidi zapravo je vodena para. Bilo bi dobro da alergičari i oni osjetljiviji i dalje imaju zatvorene prozore, možda i da nose maske dok izlaze. Operite povrće iz vašeg vrta", rekao je načelnik lokalne Civilne zaštite novinarima.

FOTO Zgarište tvrtke Eko Flor gdje je jučer izbio veliki požar

1/17

Komentara 10

Avatar Marko
Marko
11:21 20.06.2024.

Znači da bi bio dobar zrak,treba izazivati požare

KI
kingtom
11:08 20.06.2024.

SPALJIVANJE PLASTIKE na otvorenoj vatri ili štednjacima oslobodit će koktel TOKSIČNIH OTROVA. Ovi otrovi štete nama, našim obiteljima, zapravo svim živim bićima. Neki toksini traju u okolišu mnogo godina. Mogu izazvati reproduktivne poremećaje, ozbiljno utječu na imunitet i mogu uzrokovati razne vrste raka.

OT
otrovnijezik
11:02 20.06.2024.

Zanimljivo. Povijest se ponavlja. Uvijek isto svuda. Kada se otpad napuni uvijek se desi samozapaljenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije