Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove informacije

Stožer: Od jučer zabilježen 71 novi slučaj zaraze, preminula jedna osoba

Zagreb: U posljednja 24 sata u Hrvatskoj 108 novooboljelih od koronavirusa
Goran Stanzl/PIXSELL
29.07.2020.
u 14:00

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su u Hrvatskoj zabilježene 4993 osobe zaražene novim koronavirusom

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je na konferenciji za medije kako je u posljednja 24 sata zabilježen 71 novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupno je 754 aktivnih slučajeva. Od jučer je preminuo jedan muškarac koji je imao drugih zdravstvenih problema. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su u Hrvatskoj zabilježene 4993 osobe zaražene novim koronavirusom. 

Krunoslav Capak rekao je kako su velike brojke rezultat velikih okupljanja i kako je to "glavni izvor zaraze". Kao nova žarišta naveo je vjenčanje u Hrvacama, sprovod u Imotskom te momačku večer u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

"Svaki se dan razmatraju relevantni podaci", rekao je Davor Božinović na pitanje hoće li se uvoditi nove mjere za velika okupljanja i dodao: "Pozivamo sve organizatore događanja da se pridržavaju mjera, to je jedini način da imamo što manje oboljelih". 

Postoji nekoliko globalnih inicijativa kad je riječ o opskrbi cjepivom, a Vili Beroš rekao je da dogovoreno cjepivo još uvijek nije plaćeno. "Od nekoliko velikih svjetskih inicijativa, kao članica Europske unije, prislonili smo se inicijativi Europske komisije". Europska komisija, za razliku od nekih drugih inicijativa, ne zahtijeva plaćanje unaprijed, tvrdi Beroš.  

Stožer je razgovarao i o održavanju Sinjske alke. "Nekoliko sati smo razgovarali, nešto će ubrzo biti stavljeno na papir", rekao je Božinović i dodao kako se Nacionalni stožer sastao sa stožerom Splitsko-dalmatinske županije. 

"Mi od 0 do 24 svaki dan razgovaramo o tome kako odgovoriti svim zahtjevima. Uzmimo na primjer Alku, mi možemo dati okvir, ali to se može promijeniti u roku od 24 sata, ovisno o epidemiološkoj slici", nadodao je. 

"Hrvatska je u ovom trenutku šampion turizma", rekao je Božinović i kao razlog toga naveo komunikaciju s javnošću i pronalaženje balansa. "Naši rezultati najbolje pokazuju kako je ovo jedan od najboljih modela nošenja s virusom. Ovo je put koji je bio moguć jer sve što radimo komunicirao s hrvatskim građanima", tvrdi. 

Koncerti se, kako Božinović navodi, mogu održavati uz pridržavanje epidemioloških mjera. Nisu mogući koncerti gdje bi se skupio veći broj ljudi koji ne bi držali distancu, kao što je nekad bilo. "Moramo naći način da ta djelatnost opstane", rekao je. 

Školska je godina pred nama, a na tu je temu Božinović rekao kako će unutar Ministarstva obrazovanja postojati posebna radna skupina koja će biti podrška epidemiološkoj službi. "Radimo, nastavljamo raditi i rezultati koje imamo o tome najbolje govore. Ovo je dijalog s građanima, ovo je inzistiranje na preporukama i ovdje nema ničega izvan toga – nikakve represije."

Svi su članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite na svoje uređaje skinuli novu aplikaciju "Stop COVID-19", a Krunoslav Capak osvrnuo se na slučaj Darija Hrebaka za kojeg je ponovio kako si je sam platio testiranje te zatražio epidemiološko mišljenje. 

"Ako me pacijent zatraži da napišem epidemiološko mišljenje, ja ga moram napisati. To mi je dužnost", tvrdi Capak i dodaje kako ne smatra da je napravljena pogreška. 

Komentara 8

SN
snovakor
16:33 29.07.2020.

Da taj Stožer od početka popuštanja radi kako treba onda ne bi popustili kod nošenja mask i ostaloga...ne bi dozvolili koncerte, svadbe i ostalo !! ...tako bi naši brojevi bili minimalni a time i sigurna ljetna sezona, otvorene granice i ostalo....ovako smo zbog tog bajnog Stožera u banani !! ...jer određuju nebolozne mjere koje nemaju ništa s logikom !

FE
ferreyra
14:14 29.07.2020.

Maske gore draga gospodo a ne cipele nove dajte primjer, a gospođa gdje vam je su je oteli

Avatar 2222
2222
16:30 29.07.2020.

Ako pratite kretanje korone ,onda mozete vidjeti da se krece u djelove hrvatske gdje su izgubljeni glasovi zato narode svi se upisite partiju... SDPA-a & HDZ-a & Pupovca Kad se vas rijesimo imati cemo pravu drzavu po ustroju Svedske/ Socijaljal Democratsku Drzavu Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije