PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE

'Svjedočili smo govoru mržnje, širenju dezinformacija, svjedočili smo ponašanju koje ovo društvo čini gorim'

Zagreb: Održana 276. sjednica Vlade RH
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
18.01.2024.
u 14:22

Vlada će na sjednici, među ostalim, donijeti i odluku o iznosu osnovice za određivanje prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji za ovu godinu.

U 14 sati na rasporedu je još jedna sjednica Vlade Republike Hrvatske, a, kako je to uobičajeno, na početku se obratio premijer Andrej Plenković. Tekstualni prijenos njegova obraćanja mogli ste pratiti na portalu Večernjeg lista.

Govoreći u uvodnom dijelu sjednice Vlade, Plenković je istaknuo svoje i aktivnosti Vlade u posljednje vrijeme. - Govorili smo o povratku Hrvatske vojske u Beli Manastir. Cijeli je da se taj projekt realizira do kraja 2026. godine - navodi Plenković, koji je potom istaknuo i milijunska ulaganja u Vukovar. Podsjetio je i na odluku o smanjenju cijena naftnih derivata, a čestitao je i vaterpolistima, koji su nedavno osvojili srebrnu medalju na Europskom prvenstvu koje je odigrano u Hrvatskoj.

- Što se tiče sporta, velika čestitka našim vaterpolistima. Malo nesretno na kraju, ali to je sport - rekao je Plenković, posebno čestitajući na dobro odrađenom domaćinstvu Europskog prvenstva. - Želimo i uspjeh našim rukometašima koji danas igraju s Francuskom - dodao je.

Govorio je i o posjetu ministara Anušića i Grlića Radmana Crnoj Gori i naglasio kako vjeruje da je to dobro za jačanje položaja Hrvata u toj zemlji. Najavio je da on naredni tjedan ide u Sarajevo s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom. - Idemo u nastojanju da se poduzme još nekoliko važnih koraka kako bi BiH ispunila sve kriterije za otvaranje pregovora za članstvo u EU. Radimo sve da se ta odluka donese u ožujku. Ponavljam još jednom, Hrvatska je najsnažniji i najveći zagovornik Bosne i Hercegovine u europskim investicijama, a zahvaljujem svima vama koji na tome radite, posebno ministru Grliću Radmanu - dodao je.

VEZANI ČLANCI:

Osvrnuo se i na reformu plaća u javnom i državnom sektoru. - Ta tema izaziva velik interes i samih zaposlenika i javnosti. Podsjećamo da je ova reforma koju do sada, kada je riječ o hrvatskim vladama, nitko nije ovako sveobuhvatno pokušao iznijeti i obaviti - rekao je.

Premijer Plenković izjavio je potom da je cilj sustavno i održivo riješiti pitanje plaća, pri čemu se posebno osvrnuo na situaciju u pravosuđu, budući da suci najavljuju novi bijeli štrajk. Istaknuo je da su u srpnju 2023. provedene izmjene koje su rezultirale povećanjem plaća pravosudnih dužnosnika, s povećanjem osnovice za izračun plaće od 13 posto te koeficijenta u prvostupanjskim pravosudnim tijelima na 4.21. Prema tim izmjenama, plaća je povećana za 583 eura sucima općinskih sudova, kazao je Plenković.

Plenković je podsjetio da je Vlada ponudila dodatna materijalna prava, uključujući uskrsnice, regrese, božićnice i naknade za prijevod. - Prijedlog je iz nama nepoznatih razloga odbijen, ne vidim nikakvu logiku o tome - dodao je.

VEZANI ČLANCI:

Premijer Plenković izjavio je da su izmjene Kaznenog zakona, ZKP-a i zakona o zaštiti od nasilja u obitelji usmjerene na suzbijanje i adekvatno kažnjavanje nasilja nad ženama, djecom te nasilja u obitelji. Naglasio je kako je ova tema često bila zapostavljena te da je sada prilika da se otvoreno raspravlja o pitanju koje se, kaže, prešućuje i minimizira. 

- Umjesto toga, svjedočili smo nizu laži i obmana i, naravno, sve je to bilo na temelju vrlo burnih i krajnje neprimjerenih ispada oporbenih zastupnika. Svjedočili smo govoru mržnje, širenju dezinformacija, svjedočili smo ponašanju koje ovo društvo čini gorim. Gledali smo političare koji govore isključivo motivirani mržnjom. U raspravi o tome kako se boriti protiv nasilja su činili ono što svaki nasilnik radi prije nego što udari - kazao je.

Istaknuo je i da izmjene Kaznenog zakona nisu usmjerene na zastrašivanje i progon novinara te je nazvao takve tvrdnje manipulativnim i bez osnove. - Takve su tvrdnje manipulacije koje se reflektiraju u političkim ambicijama onih koji ne biraju sredstva da dobiju poziciju na izborima - kazao je.

Inače, na dnevnom redu sjednice Vlade RH je prijedlog zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i Odluke Ustavnog suda RH te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda (EU). Vlada će donijeti i odluku o iznosu osnovice za određivanje prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji za ovu godinu.

VIDEO Plenković u Saboru imao savjet za SDP: 'Sugeriram Bauku da to ne čini ni u ludilu, ni pod utjecajem opijata'

 

Komentara 9

ZP
Zabranjen pristup
15:30 18.01.2024.

Cuj govori o sirenju dezinformacija,pa sta ste radili za vrijeme korone?

YO
yopi
15:11 18.01.2024.

Dezinformacija i govor mrznje...Pogledajte si WEF i pogledajte si koja je najveca "prijetnja" za svijet svijet trenutno. Tako je, dezinformacija...Plenkovic je produzena ruka WEF-a jer gura istu agendu.

NN
novo nenormalni
15:23 18.01.2024.

veliki vođa čini ovo društvo boljim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije