SJEDNICA VLADE

Vlada produljila postojeće mjere i uvela jednu novu

Vlada RH
15.12.2021.
u 09:29

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš osudili su napade na zdravstvene djelatnike

Vlada je danas održala 91. sjednicu na kojoj je, između ostalog, produljila sve postojeće epidemiološke mjere te uvela jednu novu koja se odnosi na sektor socijalne skrbi. Radi se o odluci o uvođenju obaveznih COVID potvrda za korisnike, pratnju i zaposlenike Centra za posebno skrbništvo.

Na dnevnom su redu sjednice Vlade izmjene i dopune Zakona o javnom bilježništvu, prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (EU) te izmjene i dopune Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (EU). Na sjednici će biti iznesene i informacije o aktualnom stanju vezanom uz potres te uz koronavirus.

Osvrćući se u početku na epidemiološku situaciju, predsjednik Vlade pozvao je još jednom na cijepljenje.

– Vidimo da se nastavlja pad broja novozaraženih, međutim, brojevi su nam i dalje visoki. Ponovno apeliram da se cijepe svi koji se nisu još cijepili, posebno stariji građani. Zbog omikrona sve cijepljene drugom dozom pozivamo i na booster dozu kako bi bili što zaštićeniji – kazao je Plenković.

Rekao je i da COVID potvrde nisu nikakva velika drama ni ograničenje te da je riječ o instrumentu koji se koristi u cijeloj Europi.

– Želim osuditi napade na zdravstvene djelatnike. To je neprimjereno, neprihvatljivo. Umjesto da se zahvaljuje djelatnicima za sve što rade, doživljavaju napade i vrijeđanja, to zaslužuje svaku osudu. Vjerujem da će svi oni koji ih huškaju u javnom prostoru shvatiti kakve krive poteze čine – poručio je Plenković.

Mjere ostaju na snazi

– Udio zaraženih među testiranima u posljednja 24 sata iznosi 35,86 posto, što je pad za 1,7 posto u odnosu na prošli tjedan, i 18,2 posto u odnosu na prije dva tjedna. To ukazuje na to da se pad broja novozaraženih usporava – rekao je ministar Vili Beroš, dodajući da se bilježi porast pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja i na respiratorima te velika popunjenost bolnica.

Ministar je dodao i da je uvođenjem obveznih COVID potvrda otkriveno 9555 pozitivnih osoba.

Omikron predstavlja veliki globalni rizik jer zasad nije poznato kakve će epidemiološke karakteristike biti u zimskim uvjetima, a ne zna se ni koliko će cijepljenje biti učinkovito, pojasnio je.

Osudio je napade na zdravstvene djelatnike.

– Apsolutno su neprihvatljivi i znače poraz zdrave pameti bez premca ľ kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je produljenje postojećih mjera i uvođenje jedne nove.

– Omikron nam ne otvara mogućnost za razmišljanje o popuštanju novih mjera. Stoga Nacionalni stožer donosi sedam novih odluka na nacionalnoj razini. Pet se odnosi na ograničenje okupljanja, privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza, korištenje zaštitnih maski za lice, mjere za rad trgovina i javni prijevoz koje se produljuju do 31. prosinca 2021. U odluci o ograničavanju okupljanja imamo novinu da se okupljanja i događanja na otvorenom prostoru s više od 100 osoba mogu održati samo ako to odobri nadležni županijski zavod za javno zdravstvo, a ne kao dosad HZJZ – kazao je ministar Davor Božinović.

Šesta odluka odnosi se na izmjenu odluke kojom se zabranjuje ulazak osobama koje dolaze iz područja gdje je prvi put detektirana omikron varijanta. Novost je u ovoj odluci da se ne odnosi više na ljude koji dolaze iz Hong Konga.

Nova odluka koja se uvodi jest i obvezno predočenje dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju za korisnike i zaposlenike Centra za posebno skrbništvo.

Usvojen je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za donošenje rješenja kojim se nalaže organizatoru humanitarne akcije, Zakladi „Nora Šitum“ iz Zagreba, uplata neutrošenih financijskih sredstava preostalih na računu za humanitarnu akciju „Svi za Milu“, u korist trenutačno odobrene humanitarne akcije "Pomoć za Kiaru." Radi se o sredstvima u iznosu od oko 842 tisuće kuna.

 

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
09:39 15.12.2021.

A šta je njemu prihvatljivo? To što ga manjinci drže na vlasti'? to jest vladavina manjine nad većinom?.

Avatar Croat
Croat
09:36 15.12.2021.

naravno da su zdravstveni djelatnici pogresna adresa za napade. vlada je ta koja donosi odluke i oni su ispravna adresa.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
09:39 15.12.2021.

Izgleda da je Omikron podbacio... netko mora odgovarati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije