Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Filipović: 'INA će povećati proizvodnju plina, a taj plin će se po prihvatljivim cijenama prodavati hrvatskim institucijama, bolnicama...'

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović obratio se medijima
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
14.09.2022.
u 13:51

Vlada je na redovnoj sjednici izmijenila i dopunila i Uredbu o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata

Sjednica Vlade održala se u srijedu oko 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. S obzirom na to da je premijer Andrej Plenković pozitivan na koronavirus, sjednicu je vodio potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Vlada je na redovnoj sjednici izmijenila i dopunila i Uredbu o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata te donijela odluku o povećanju proizvodnje prirodnog plina u Hrvatskoj.

– Jutros smo zaprimili informaciju kako je predsjednik Vlade pozitivan na koronavirus. Želimo mu svi brz oporavak. Članovi Vlade i bliski suradnici koji su bili u bliskom kontaktu poštovat će epidemiološke mjere. U petak navečer dogodila se jedna od najtežih nesreća. Izražavam obitelji preminulih sućut. Čim se dogodila nesreća, na teren su izašle sve dežurne službe. Predsjednik Vlade i potpredsjednici Vlade Butković i Božinović smjesta su otišli na mjesto nesreće – kazao je Medved.

Komentirao je Vladin paket mjera.

– Paket se odnosi na ublažavanje rasta cijena električne energije. Cijena plina ostaje ista do 1. travnja, a tražimo europsko rješenje za gospodarstvo. Ograničili smo cijene prehrambenih namirnica – kazao je i podsjetio na novčanu naknadu koju će dobiti umirovljenici i nezaposleni.

– Želim snažno osuditi poruke mržnje koje su poslane s tog događaja, a posebno čin nasilja koji se može smatrati terorističkim aktom. U vezi s maloljetnikom policija provodi kriminalističku istragu i u suradnji s Državnim odvjetništvom vidjeti će hoće li to klasificirati kao teroristički čin – rekao je.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović obratio se medijima
1/37

Objasnio je kako je prosvjed demokratsko pravo, ali da se ne mogu slati poruke mržnje.  Medved je potom na kraju svojeg govora još jednom čestitao ministru Paladinu što je ponovno postao otac.

Ministar gospodarstva Davor Filipović obrazložio je odluku o povećanju proizvodnje prirodnog plina u Hrvatskoj.

– Ovaj prijedlog odnosi se na našu najavu od prošlog tjedna da sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj mora ostati u Hrvatskoj. Na sastanku kriznog tima predloženo je da INA poveća proizvodnju plina u RH. Taj plin bi se potom prodao HEP-u  koji će ga sukladno odluci Vlade po prihvatljivim cijenama prodavati dalje hrvatskim institucijama, bolnicama... U ovim okolnostima to je važna odluka – kazao je Filipović.

Nakon sjednice Vlade ministar Filipović održao je i konferenciju za medije, naglasivši važnost današnje odluke:

– Šaljemo jasnu poruku, hrvatski plin mora ostati u Hrvatskoj. INA mora prodati plin HEP-u.

Potpredsjednik Medved pozvao je ministra Paladina da obrazloži pokretanje postupka pregovora o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanje pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske. Zatim se ispričao i ustvrdio kako je to resor ministra Piletića.

– Molim ministra Paladina da nas izvijesti o ovim prijedlozima – kazao je Medved te zastao i dodao: – Ispričavam se, ministra Piletića, ispričavam se.

– Mislim, nemam ništa protiv ministra Paladina, ali dopustite... – odgovorio je ministar Piletić i počeo se smijati.

 

 

Ključne riječi

Komentara 32

ST
stefj
13:22 14.09.2022.

Tu se zapravo postavlja pitanje, zašto vlada ne radi na tome da se otvore nova crpilišta plina i nafte u Hrvatskoj. Ako se ne izda koncesija, zašto država ne uloži u to? Npr. preko fondova ili direktno... Hrvatska ima potvrđenih nalazišta plina dovoljno za vlastite potrebe za slijedećih 50 godina i potencijalno još jednom toliko. Ako se to ne isplati u svjetskim razmjerima (mada sumnjam) sigurno se u to isplati uložiti strateški kao rezerva... S naftom je slična situacija, nema je baš toliko puno, ali je ima... Zašto se ne otvori i drugo spremište plina, za koje postoji projekt već desetljećima, zašto se ne uloži u produženje Josnko-jadranskog plinovoda koji je došao do Albanije?... Te stvari bi sigurno donijele puno, puno više dobroga, i to dugoročno, nego stalno ulaganje u socijalu i javne službe. Umjesto gradnje uhljebistana, zašto se ne gradi energistan ili proizvodistan?

DL
Dvanaest__legija
15:10 14.09.2022.

Medved se već godinama sramoti držeći ljestve kriminalcima! Sramota na što je spao!

PI
Pilatus
14:00 14.09.2022.

Po kojoj cijeni ili moramo pitati Škugora!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije