Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON SPOJENIH POSUDA

VIDEO Pao je dalekovod između Grčke i Albanije? Šušnjar: Ne radi se o kvaru kod nas

Foto: Gabrijela Krešić
1/5
21.06.2024.
u 14:48

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar odmah je otišao u središte HOPS-a u Zagrebu, gdje se očekuje da će uskoro dati izjave s direktorom Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Dankom Blaževićem

Gotovo cijela Dalmacija ovog je petka ostala bez struje, a kvar Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) prouzročio je kolaps na ulicama. Ministar gospodarstva Ante Šušnjar odmah je otišao u središte HOPS-a u Zagrebu ovoga petka, gdje je oko 2 sata nakon kolapsa s direktorom Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS Dankom Blaževićem dao izjave za medije.

Iako se struja, barem naizmjenice, počela vraćati polako u gradove Dalmacije, HEP je ranije potvrdio kako su ovim kvarom zahvaćene bile i druge zemlje, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Fotografije iz Splita pokazale su prometni kaos koji je nastao jer su i semafori prestali raditi, a gradom su odzvanjale sirene. Kako smo doznali, bolnice u Gospiću, Zadru, Šibeniku, Kninu, Splitu i Dubrovniku nisu imale problema s radom. 

– Imali smo jedan ispad u elektroenergetskom sustavu, ne samo našem već i međunarodnom. Zahvaćeni su Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina. Ne radi se o kvaru kod nas, možemo reći da se radi o zakonu spojenih posuda, dio naše mreže ostao je bez napona. Dio mreže ponovno je opskrbljen energijom, postoje posebne procedure za vraćanje pod napon. Sve dežurne ekipe na terenu su, aktivirali su se svi naši mehanizmi – objasnili su na početku. Smatraju kako je trenutačni sustav održiv, navodeći kako će svi potrošači biti brzo opskrbljeni električnom energijom. 

Zasad još nije poznato gdje je kvar. Moguće je da je zbog potrošnje ili visokih temperatura, navodi ministar, dodajući kako se radi o problemu egzogene naravi. Računa se da je bez struje ostalo cijelo područje niže od Zadra

– Navodno je ispao dalekovod između Grčke i Albanije i promijenili su se tokovi, ali to su još nagađanja. Teoretski može i cijela Europa ostati bez struje. Mislimo da ne može doći do situacije u kojoj se struja ne bi opet vratila – poručio je Blažević. S obzirom na to da je u poremećaju bio i dio BiH, Blažević je naveo kako je moguće da je bez struje ostao i dio Slavonije. Dok je Blažević govorio o tome kako je Dalmacija u najmanje 73 navrata ostala bez struje, dodajući kako se isto događalo i u Italiji, Šušnjar je istaknuo  je zadovoljan radom službi.

– Iznimno sam zadovoljan, odmah sam došao, dečki sada i ovdje rade. Reakcija svih službi bila je promptna i adekvatna. Rješavamo probleme – poručio je. 

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 9

SL
SlavaAP
14:52 21.06.2024.

Je li netko pitao zasto Hrvatska ovisi o nekom dalekovodu izmedu Grcke i Albanije? Zamislite da pola Njemacke ostane bez struje kad nesto iskoci u Hrvatskoj.

Avatar tabadjija
tabadjija
14:38 21.06.2024.

Pa ovaj nezna sta je faza a sta nula, al on se obraca javnosti.

NO
novabit
14:59 21.06.2024.

E baš smo samostalni ko penzioneri u staračkom domu!! Toliko o suverenosti i samostalnosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije