20.02.2016. u 13:16

Umjesto da sprečava destruktivne sporove među drugima, Ustavni ih sud sam proizvodi

Sudac koji rješava ustavnopravnu stvar mora skrupulozno paziti da ostane u okviru sudske funkcije, a ne da je prijeđe i da sebi prisvaja nadležnost neke nadparlamentarne vlasti.

Sudac koji to čini zloupotrebljava svoju nadležnost, umjesto da čuva ustav, on ga najgrublje vrijeđa”, pisao je zagrebački profesor Ivo Krbek o ulozi ustavnog sudovanja u sustavu vlasti, kako ga citira Branko Smerdel u udžbeniku “Ustavno pravo”. Dakle, kad je riječ o čuvarima Ustava, Ustavnom sudu, uvijek se postavlja pitanje tko će nas čuvati od čuvara, pitanje koje je često postavljao Smiljko Sokol. Samoograničavanje je ključna riječ u tome i Ustavni sud mora jako paziti da ne prekorači granicu, da ne bi postao neka vrsta policije za sve ostale vlasti. Jer, to mu nije uloga, Ustavni sud nije iznad svih ostalih grana vlasti, nego ima položaj tzv. četvrte vlasti koja u prvom redu odlučuje o suglasnosti zakona s Ustavom i štiti ljudska prava i slobode rješavajući ustavne tužbe.

Ipak, Ustavni sud može utjecati i na politički proces, piše Smerdel. Kako? Prvo, štiti prava oporbe, drugo, štiti prava manjina kako bi nadoknadio njihovu podzastupljenost u politički odlučujućim tijelima i treće, među ostalim, može znatno smanjiti destruktivni potencijal političkih sukoba i u stanovitoj mjeri ispravljati odstupanja kojima su sklone velike stranke ili moćne koalicije. Ustavni je sud u ovom slučaju ukinuo odredbu koja je jamčila da izborne liste s manje od 40 posto žena neće biti pravovaljane. Umiješao se time i u volju zakonodavca, uz tanko obrazloženje da se sprečava dvostruko sankcioniranje, jer novčanih kazni ne bi ni bilo da liste s manje od 40 posto žena nisu uopće primane.

Kao rezultat, Sabor ima malo žena. K svemu, Ustavni sud piše “upozorenje” Državnom odvjetništvu i spočitava mu čak i to što se “upustilo u vlastito tumačenje” zakona! Dakle, prava ženske manjine nisu zaštićena, pa je još “upozorenjem” začet javni spor sa samostalnim tijelom, Državnim odvjetništvom, umjesto da se takvi sporovi drugih smiruju. 

>>Neformalni sastanak u Saboru: Zastupnici HDZ-a, SDP-a, Mosta i HNS-a razgovarali o izboru ustavnih sudaca

>>Podolnjak se sastao sa 6 zastupnika oko izbora novih ustavnih sudaca

Ključne riječi

Komentara 5

JO
jozomali
17:29 20.02.2016.

Ustavni sud....izvanserijski dobro zamišljeno.....i jadno realizirano!.....ovakav ne treba nikome!

Avatar emilsalis
emilsalis
19:50 20.02.2016.

Sudci se trebaju dozivotno birati za US RH a ne na samo 8 godina mandata.

SI
sifoklop
20:49 20.02.2016.

Da, da, a što ćemo s mišljenjem prof. dr. sc. Sanjom Barić koja je stručnjak ustavnog prava i tvrdi nešto potpuno drugo od Silvane. Usput profesoricu ne možete svrstati u desnicu kao što svrstavate većinu sudaca Ustavnog suda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije