SLUČAJ BOBETKO

Ustavnu tužbu može podnijeti samo Bobetko

01.10.2002.
u 00:00

* Hrvatska stavove o optužnici želi braniti kao prijatelj suda

Prema informacijama iz Vladinih krugova, Vlada bi ovoga tjedna mogla uputiti zahtjev Ustavnom sudu za utvrđivanje ustavnosti optužnice protiv generala Bobetka. Iz pravnih krugova koji pripremaju taj zahtjev, naglašava se da Vladin spor s Haagom nije usmjeren na obranu generala Bobetka nego isključivo na osporavanje ustavnosti onog dijela optužnice koji definira karakter akcije Medački džep. Za Vladu je potpuno neprihvatljiva kvalifikacija prema kojoj je ta akcija bila planirana i provedena u cilju etničkog čišćenja. Hrvatska će ići za tim da izbori pravo da u statusu amicus curiae, odnosno u statusu prijatelja suda brani svoje stavove o optužnici pred Haaškim sudom.

U međuvremenu, o pitanju mjerodavnosti Ustavnog suda za ocjenu optužnice spore se pravnici. Prof. dr. Siniša Rodin s katedre ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu kaže kako to pitanje nije dovoljno jasno riješeno propisima te da ima osnove i za to da se Ustavni sud oglasi mjerodavnim, ali i nemjerodavnim.

- No, kako god Ustavni sud odlučio i kakvo god mišljenje donio, to neće proizvesti nikakve međunarodno-pravne učinke i u tom pogledu to je potpuno irelevantno. Mišljenje Ustavnog suda ne može utjecati na ispunjenje obveza Hrvatske, a i optužnicu je moguće pobijati samo pred Međunarodnim kaznenim sudom. No, možda bi bilo korisno imati i mišljenje Ustavnog suda za pobijanje loše i uvredljive optužnice Haaškog suda - kaže dr. Rodin.

Prema Ustavu i Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, Ustavni sud može ocjenjivati ustavnost zakona, dakle tu ne može biti riječi o ocjeni optužnice, a za pojedinačna kršenja ustava predviđena je ustavna tužba. No, ustavnu tužbu može podnijeti samo sam general Bobetko, prema Ustavnom zakonu o suradnji s Haaškim sudom tek nakon sudske odluke o predaji tom sudu. Ustav daje i treću mogućnost, prema kojoj Ustavni sud prati ostavarivanje ustavnosti i zakonitosti i o uočenim primjerima neustavnosti i nezakonitosti obavještava Hrvatski sabor. Pod tu bi se ovlast moglo uvrstiti i ocjenu optužnice, no pravnici različito govore o tome bi li mišljenje o neustavnosti optužnice obvezivalo vlast ili ne. Dr. Rodin kaže kako Ustavni sud ne može staviti optužnicu izvan snage te da takva odluka ne bi obvezivala Vladu i Sabor.

No, prema nekim drugim tumačenjima, takvo bi mišljenje Ustavnog suda obvezalo i Vladu i Sabor. Osim toga, komentira se kako Vlada, zapravo, svoju odgovornost prebacuje na Ustavni sud.

- Vlada je ta koja ima pravo prigovarati, reći da je optužnica u suprotnosti s hrvatskim Ustavom. Ovako, prebacuje se odgovornost na Ustavni sud - komentira se u redovima uglednih ustavnih stručnjaka.

Deana Knežević, Silvana Perica

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije