Osvojenih 98 mjesta

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a na kotarskim izborima u Splitu

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
09.06.2014.
u 09:56

HDZ je ukupno osvojio 98 vijećničkih mjesta, SDP 45, a treća je nezavisna lista Marijane Puljak koja je u 12 kotareva osvojila 17 mandata

Nadmoćnu pobjedu na kotarskim izborima u Gradu Splitu dobio je HDZ s partnerima, dok je SDP izgubio i one gradske kotareve koji se smatraju njihovim "utvrdama" poput Splita 3 i Meja gdje glasuju gradonačelnik Ivo Baldasar i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

HDZ je ukupno osvojio 98 vijećničkih mjesta, SDP 45, a treća je nezavisna lista Marijane Puljak koja je u 12 kotareva osvojila 17 mandata.

- Apsolutni smo pobjednik izbora za vijeća gradskih kotareva i mjesnih odbora. Osvojili smo apsolutnu većinu u 10 kotareva, a pobijedili smo u 16! Pobjeda je tim veća što smo osvojili vlast u nekim gradskim kotarevima gdje je nikada nismo imali. U usporedbi s kotarskim izborima prije četiri godine kada je HDZ također bio najbolji, sada smo jači za 32 mandata – ne krije zadovoljstvo Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a. SDP je dobio apsolutnu većinu samo u jednom gradskom kotaru, u Spinutu.

U nedjelju, nakon glasovanja Ivo Baldasar, SDP-ov gradonačelnik, koji je pobijedio prije nešto više od godinu dana, novinarima je izjavio kako njegova stranka nikada nije bila jača. Nakon što su izbrojani glasovi, još ništa nije rekao. Škorić mu je poručio kako je ovakav rezultat ne smo zbog stanja u SDP-u i državi već i zbog godine dana njegove vladavine koja će ostati zapamćena po zapošljavanjima po stranačkom ključu.

- S obzirom na onu tarapanu u subotu koju je cijela država pratila, dobro smo i prošli. Rezultat je bio očekivan, mada sam se nadao da će razlika biti manja – komentirao je splitski gradonačelnik i predsjednik gradskog SDP-a poraz na izborima za vijeća gradskih kotareva i mjesnih odbora. Ipak, dodaje da poraz nije baš toliko velik kao što se na prvi pogled čini, s obzirom na koalicijski potencijal SDP-a. Očekuje kako će i oni biti na vlasti u desetak kotareva.

- HDZ je ostavrio stvarno dobar rezultat, čestitao sam Škoriću sms-om. Ipak, moram napomenuti da smo i mi ostvarili jedan vijećnički mandat više nego prije četiri godine – naglašava Baldasar. Situacija se polarizirala na političkoj sceni u Splitu, druge stranke gotovo i nisu prošle. - Situacija je sada čista. Ostali smo mi i HDZ – zaključio je Baldasar.

>> Splitski gradonačelnik ne popušta, KK Split bi mogao završiti i u stečaju!

Ključne riječi

Komentara 15

CE
cenzura
10:33 09.06.2014.

Partija se raspada i puca po svim šavovima. Vrijeme je da se ti arogantni i bahati likovi spreme u povijest i da se viša nikad ne pojavljuju na političkoj pozornici.

ĆA
ćaćaća
11:53 09.06.2014.

po cro barometru to nije moguće :))))

GI
gismund
10:11 09.06.2014.

partija odlazi u povijest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije