NA SEMAFORIMA, SVJETILJKAMA...

Uz njemačke ceste nalaze se sive kutije: U njima se kriju inteligentni uređaji

Traffic in Bavaria
Foto: Daniel Vogl/DPA
1/3
31.05.2024.
u 20:32

Podaci poput registarskih tablica se ne bilježe, a uređaji pohranjuju informacije o broju vozila, opsegu prometa, duljini vozila, brzini...

Sive kutije, koje mogu biti pričvršćene na ulične svjetiljke, znakove ili stupove semafora, koriste se diljem Njemačke, a mnogi ne znaju za što se one zapravo koriste. Kako pojašnjava Fenix magazin, iza kućišta nalaze se inteligentni uređaji za brojanje prometa. Sustavi su, naime, često izravno integrirani u stupove semafora.

Uređaji prikupljaju važne podatke koji se mogu koristiti za izbjegavanje zagušenja prometa, povećanje sigurnosti, smanjenje štetnih emisija i buke te analizu uzroka nesreća i prevencija nesreća. Na temelju podataka, mogu se donijeti odluke u prometnom planiranju. 

Podaci poput registarskih tablica se ne bilježe, a uređaji pohranjuju informacije o broju vozila, opsegu prometa, duljini vozila, brzini... Kombinacijom podataka može se utvrditi koje klase vozila najviše prolaze pokraj lokacije, a neki uređaju mogu pohraniti gotovo milijun podataka.

Uređaji se, također, mogu koristiti za inteligentnu kontrolu semafora. Semafori se, prema tome, ne "pale" prema fiksnom ciklusu, nego po potrebi. Time se izbjegava nepotrebno vrijeme čekanja, buka i onečišćenje okoliša. 

 

GALERIJA Preko dva parkirna mjesta, na invalidsko ili nasred ceste: Evo kako se sve parkiraju Hrvati
Traffic in Bavaria
1/20
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije