evolucija vremena

Uzavreli srpanj obara stoljetne rekorde. NASA-in znanstvenik: Suočavamo se s promjenama bez presedana

Riječani su spas od vrućina potražili na moru
Nel Pavletic/PIXSELL
24.07.2023.
u 05:59

Njegovi strahovi dolaze usred toplinskog vala Charon koji podiže temperaturne ljestvice iznad 40°C (104°F) u Turskoj, Grčkoj, Italiji, Cipru i Španjolskoj.

Ovaj bi srpanj mogao biti najtopliji mjesec na svijetu u posljednjih 'stotinu, ako ne i tisuću godina', upozorio je NASA-in znanstvenik. Klimatolog Gavin Schmidst naglasio je da se Zemlja suočava s 'promjenama bez presedana' dok se brojne zemlje peku na rekordno visokim temperaturama.

Njegovi strahovi dolaze usred toplinskog vala Charon koji podiže temperaturne ljestvice iznad 40°C (104°F) u Turskoj, Grčkoj, Italiji, Cipru i Španjolskoj. Vlasti pozivaju građane velikih gradova da ostanu u kućama dok se vatrogasci bore s ogromnim požarima u Ateni i Kaliforniji.

- Vidimo promjene bez presedana u cijelom svijetu, toplinski valovi koje vidimo u SAD-u, Europi i Kini ruše rekorde, lijevo i desno - kaže Schmidst za DailyMail.

VEZANI ČLANCI:

 

 

- Predviđamo da će 2024. biti još toplija godina, jer ćemo započeti s El Nino fenomenom koji se sada razvija, a koji će dosegnuti vrhunac krajem ove godine. Ove prognoze temelje se na klimatskim podacima koje čuva Europska unija i Sveučilište Maine, a koji pokazuju da je srpanj bio suočen s rekordnim dnevnim temperaturama.

Schmidt tvrdi da se učinak ovoga ne može pripisati samo vremenskom fenomenu El Nino, koji se 'zapravo tek pojavio' jer se on odnosi na zagrijavanje površinske vode Tihog oceana što može imati veliki utjecaj na vremenske prilike diljem svijeta.

NASA-in znanstvenik vjeruje da će se ova otkrića uskoro odraziti u opširnijim mjesečnim izvješćima koja će kasnije izdavati američke agencije.

- Svjedoci smo rekordnih temperatura površine mora, čak i izvan tropskih područja, već nekoliko mjeseci, i mi predviđamo da će se to nastaviti, a razlog tome je što nastavljamo ispuštati stakleničke plinove u atmosferu. - zaključuje Schmidst

>>VIDEO Na pružnom prijelazu u Pleternici vlak naletio na kombajn

 

Komentara 5

PR
predragbabic1
08:19 24.07.2023.

ti znanstvenici koji se bave klimom bi mogli da se potrude pa da daju prognozu kako će izgledati "pik" toplog doba Zemlje. Vjerojatno će biti bez lednika na polovima, nivo mora će biti viši za ???, srednja letnja temperatura na Mediteranu, Kaliforniji, Australiji bit će ???. Za koje vrijeme će doći do toplotnog "pika"? To su prava pitanja za te znanstvenike, ali oni neprestano trabunjaju o stakleničkom plinu

V0
Vlaskoulicanec4.0
07:51 24.07.2023.

Temperature na Mediteranu od preko 40 su u srpnju i kolovozu već stoljećima normalne!!!

RO
Romica
13:17 24.07.2023.

Čekajte sunce ne utječe na zemlju ? Opet u školama pogrešno uče .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije