Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOSTAVLJANJA U CRKVI

Uzinić odbacio tvrdnje o zataškavanjima i otkrio nove detalje: Spominju se susreti na plažama

Nadbiskup riječki Mate Uzinić predvodio misu na dan Pepelnice u katedrali Svetog Vida
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
23.05.2023.
u 20:22

Lavina reakcija pokrenuta je nakon istupa riječkog nadbiskupa Mate Uzinića o zlostavljanjima u Crkvi. Od pet osumnjičenih svećenika zlostavljanja zasad su potvrđena za dva, dok je jedan slučaj otišao u zastaru

Dva slučaja zlostavljanja maloljetnika potvrđeno je u riječkoj nadbiskupiji, a jedan od svećenika zlostavljao je 13 dječaka, o čemu je u ponedjeljak istupio sam nadbiskup Mate Uzinić. Uzinić je tako na konferenciji iznio podatke o zlostavljanjima, a kazao je i kako je sve prijavljeno policiji, prije nego što se slomio pred novinarima. Kasnije je kazao kako mu to nije bila namjera, a za Dnevnik.hr je ispričao kako je prva žrtva bila vezana uz Crkvu i župu u kojoj je djelovao. 

- Što se tiče drugih žrtava dosta se spominju plaže i susreti na plažama. Moguće da ih je i puno više - kazao je o slučajevima koji su se događali početkom 90-ih. Optuženi svećenici su u međuvremenu udaljeni iz službe zbog istupa žrtava od 2016., a jedan je i optušten na vlastiti zahtjev. Jedan je pak otišao u zastaru

VIDEO Uzinić emotivno o slučajevima zlostavljanja, žrtve zamolio za oprost: 'Pokrenuo sam istrage'

Uzinić je odbacio tvrdnje da se radi o zataškavanjima, govoreći kako je to više problem s neupućenošću. - Mislim da se više ponekad događaju problemi s neupućenošću kako reagirati u tim situacijama i u ovim slučajevima se to vidi da zbog tih razloga neke stvari nisu napravljene na samom početku onako kako su trebale - kazao je, dodajući za HRT kako je već duže vrijeme planirao objaviti te podatke. 

- Nije bilo sve već do sad još dovršeno, da kako da je ovo što se počelo događati imalo utjecaj na to da sam odlučio krenuti u ovom trenutku. Međutim, kao što sam rekao, nekoliko sam navrata ponovio, jedan od njih je u travnju ove godine, o tome sam govorio u Novom listu, govorio sam o tome i na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, govorio sam o tome i na konferenciji za novinare koja se održala nakon te biskupske konferencije, tako da je to nešto što sam mislio napraviti, ali to nije lako napraviti - poručio je. 

VEZANI ČLANCI:

Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika u HBK-u Marina Šijaković smatra kako je svaku prijavu u Crkvi potrebno prijaviti i civilnim vlastima, odnosno policiji. - Kada dođe do prijave tu se radi o dva procesa, jedan jest kanonski, ali tu je i ovaj civilni proces. Dakle s prijavom u Crkvi mora ići i prijava u policiji i socijalnom centru. I to su dva odvojena procesa. Bio je jedan pokušaj dolaska do svih slučajeva koji su se dogodili, neke biskupije su sudjelovale, neke ne - kazala je, dok je i sam don Tomislav Kutleša kazao kako je inzistirao da se sve prijavi odmah civilnim vlastima, no navodi kako mu nije poznato da je to toga i došlo. 

- Mislim da je bilo vrijeme da se na ovaj način počnemo također suočavati s ovom pojavom, jer bez toga teško možemo transparentno i do kraja promijeniti i tu situaciju u Katoličkoj crkvi. Dosad smo to rješavali, trudili se rješavati na kanonskim razinama i prijavljujući Državnom odvjetništvu i policiji. Međutim, potrebno je da se i javnost tu pozna kako bi same žrtve vidjele da su one u središtu naše pažnje, kako bi one zbog ovoga također dobile priliku da se aktivnije uključe u ove procese jer žrtve nam trebaju biti na prvom mjestu - zaključio je riječki nadbiskup Mate Uzinić. 

Komentara 16

ST
streetboy
06:13 24.05.2023.

Pedofilija je kazneno djelo po kaznenom zakonu RH , dakle to precesuira DORH a ne vatikan , amen.

LE
Leonazegarac
00:49 24.05.2023.

Za Pedofile nema oprosta ,treba ga osuditi neka Vatikan to promjeni.sa pedofilima i silovatelima u Zatvor ili mu ga osicu. Bojkotirajte crkvu dok se to ne promjeni. Di su Klecavci,kako sad ne reagiraju na ovo.. i ovo su živa dicaa koja su upropastena i kojima je život uništen.. Neka Vatikan dozvoli da se svećenici žene, bolje će razumjeti probleme obiteljskog čovjeka....mi im nebi zamjeriti... I ovako se pričalo i saputalo stoljecima da i časne rade pobačaje i da zakopavaju u svoje vrtle tu nerođenu dicu... Eto izašlo je sve iz mene

LR
lokalpatriot Rijeka
22:46 23.05.2023.

Zanimljivo je kako pojedinci iz crkve izađu u javnost kada i neke novine otkriju i objave istu vijest. Odjednom im proradi savjest. Teško je vjerovati bilo kome i bilo što iz tih redova...Ukoliko Uzinić i misli što govori, hajde, recimo da je pošten, to je onda iznimka koja potvrđuje pravilo...Jedan od milijun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije