SJEDNICA VLADE

Plenković: Rusija je udarila u same temelje svjetskog poretka, spremni smo primiti ukrajinske izbjeglice

Premijer  Plenković izjavio je  da će Vlada i svi njezini resori i službe učiniti sve da Hrvatska, u uvjetima ruske agresije na Ukrajinu, funkcionira normalno
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/8
24.02.2022.
u 12:51

– U ovoj izvanrednoj situaciji spremni smo humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini. Spremni smo prihvatiti i moguće ukrajinske izbjeglice – rekao je premijer.

Hrvatska bi pregazila sva svoja načela kada danas ne bi stala uz bok ukrajinskom narodu koji se pokazao kao veliki prijatelj hrvatskog naroda. U ovoj izvanrednoj situaciji spremni smo humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini. Također smo spremni prihvatiti i moguće ukrajinske izbjeglice ako za to bude potrebe. U tome Hrvatska, nažalost, ima velikog iskustva iz Domovinskog rata i rata u BiH, kazao je premijer Andrej Plenković na uvodnom dijelu sjednice Vlade.

– Rusija je započela svoju ničim izazvanu vojnu agresiju i invaziju Ukrajine, čime je grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo – rekao je premijer.

– Ovim brutalnim i masovnim napadom Rusija je pogazila i Povelju UN-a kao i helsinški završni akt i Europsku sigurnosnu povelju. Time je udarila u same temelje svjetskog poretka – dodao je Plenković.

– Cijela situacija isključiva je odgovornost Rusije koju pozivamo da prestane s vojnom agresijom i povuče svoje snage – dodao je Plenković.

 

Tijek sjednice:

13.15 – Kao izraz solidarnosti, Vlada RH upućuje žurnu pomoć Ukrajini iz raspoloživih zaliha sredstava i to u obliku robe i opreme. Zadužuje se MUP, Ravnateljstvo Civilne zaštite i MVEP da organiziraju slanje žurne pomoći. Ukupna vrijednost iznosi 9,1058,66 kuna. Osim toga, Vlada izražava spremnost u pružanju pomoći Ukrajini u poslovima razminiranja, a to se prije svega odnosi na opremanje strojevima te pružanju stručne savjetodavne pomoći – rekao je ministar Davor Božinović.

13.05 – Čuo sam se s našim veleposlanicima u Ukrajini, Ruskoj federaciji, pri EU, NATO-u i UN-u te smo stalno u kontaktu s njima. Naša veleposlanica ostaje do daljnjega u Kijevu, a ona i cijelo veleposlanstvo brinut će da se hrvatski građani, oni koji žele, povuku iz Ukrajine – rekao je Plenković.

Dodao je kako je razgovarao i s predsjednikom Milanovićem.

– Obavijestio sam ga o stavovima Vlade, njih možemo sažeti u pet točaka. Prvo je najoštrija osuda ničim izazvane agresije na Ukrajinu i njen suverenitet te poziv Rusiji da odmah prestane s vojnim napadom. Također, puna solidarnost s Ukrajinom, podržavanje paketa sankcija te spremnost da humanitarno i tehnički pomognemo Ukrajini i prihvatimo izbjeglice – rekao je.

Dodao je i kako je izrazio spremnost Vlade da se, s obzirom na situaciju, održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

– Što se mene tiče, taj sastanak može biti već sutra – rekao je.

– Vezano uz okolnosti ruske agresije na Ukrajinu, želim vas izvijestiti da su sve sastavnice sustava Domovinske sigurnosti spremne za izvršenje zadaća u sklopu svojih nadležnosti – rekao je ministar Tomo Medved.

13.02 – Očekivati je da će ova agresija imati snažne posljedice, ne samo za sigurnosnu situaciju u Europi i svijetu već, kako vidimo jutros, i na globalnu cijenu energenata. Od jutros cijena nafte skočila je za šest posto, cijena plina mH skočila je za 30 posto. To znači da će Vlada nastaviti sa svojim mjerama ublažavanja udara na standard kućanstava i na poduzeća – rekao je.

Premijer je rekao i kako Vlada i sve nadležne službe rade sve da Hrvatska funkcionira normalno. Rekao je i kako je jasno koliko je važna diverzifikacija opskrbe plinom.

Premijer je također rekao i kako se odluka Vlade oko ulaganja u LNG terminal na Krku pokazuje od strateške vrijednosti. Rekao je i da se postavlja pitanje ulaganja u naše obrambene sposobnosti, u Hrvatsku vojsku.

– Stoga ćemo nastaviti ulagati u sposobnosti Hrvatske vojske – rekao je Plenković podsjećajući na nabavu borbenih zrakoplova i borbenih vozila Bradley.

Premijer  Plenković izjavio je  da će Vlada i svi njezini resori i službe učiniti sve da Hrvatska, u uvjetima ruske agresije na Ukrajinu, funkcionira normalno
1/39

12.59 – Hrvatska bi pregazila sva svoja načela kada danas ne bi stala uz bok ukrajinskom narodu koji se pokazao kao veliki prijatelj hrvatskog naroda. U ovoj izvanrednoj situaciji spremni smo humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini. Također smo spremni prihvatiti i moguće ukrajinske izbjeglice ako za to bude potrebe. U tome Hrvatska, nažalost, ima velikog iskustva iz Domovinskog rata i rata u BiH – rekao je premijer.

12.55 – Rusija je započela svoju ničim izazvanu vojnu agresiju i invaziju Ukrajine, čime je grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo – rekao je Plenković.

– Ovim brutalnim i masovnim napadom Rusija je pogazila i Povelju UN-a kao i helsinški završni akt i Europsku sigurnosnu povelju – dodao je Plenković.

– Cijela situacija isključiva je odgovornost Rusije koju pozivamo da prestane s vojnom agresijom i povuče svoje snage – dodao je Plenković.

– Ukrajina je u prosincu 1991. bila prva članica Ujedinjenih naroda koja je priznala neovisnost Hrvatske i svi jako dobro znamo koliko nam je to tada značilo. Sada kada je Ukrajina žrtva agresije, na Hrvatskoj je da bude na pravoj strani. Na strani mira, slobode, demokracije, solidarnosti i međunarodnog prava – rekao je premijer.

Pogledajte i video: Krenula je invazija! Rusi ispalili projektile na više gradova, Zelenski proglasio ratno stanje za cijelu zemlju.

Komentara 47

Avatar Vukomerec
Vukomerec
13:14 24.02.2022.

Hitno ojačati HV.

Avatar Infowars
Infowars
13:30 24.02.2022.

Ovdje djeluje protu hrvatska peta kolona Srba koji pišu protiv Hrvatske i Ukrajine.

DU
Deleted user
13:16 24.02.2022.

na temelju čega se ovdje brišu komentari i daju žuti kartoni. ja imam pravo izraziti svoje mišljenje i stav- to piše u ustavu. pristojnim jezikom, nikoga ne vrijeđam, ne pozivam na mržnju i rat, već iznosim vlastito uvjerenje. to je bit slobode i demokracije. s druge strane, komentari puni mržnje ostaju bez ikakvih sankcija. bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije