SJEDNICA VLADE

VIDEO Plenković otkrio: Janaf je spreman za transport nafte prema Mađarskoj i Slovačkoj

Zagreb: Održana je sjednica Vlade
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/11
01.08.2024.
u 10:27

Premijer Andrej Plenković uputio je pismo premijerima Mađarske, Slovačke te čelnici Europske komisije u kojem je izrazio spremnost Hrvatske i Janafa za transport nafte prema Mađarskoj i Slovačkoj

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade, između ostaloga, prijedlog je uredbe o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca. Na početku sjednice, premijer Andrej Plenković uvodno se zahvalio svima koji se bore s velikim požarima: "Želim zahvaliti svim vatrogascima na požrtvovnosti, svim drugim službama, civilnoj zaštiti, policiji, vojsci, lokalnim čelnicima i ljudima koji su branili svoje kuće". 

Plenković se osvrnuo i na jučer objavljenu prvu procjenu Državnog zavoda za statistiku (DZS) o kretanju inflacije u srpnju, po kojoj je stopa inflacije iznosila 2,3 posto u odnosu na srpanj lani, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest lipanj ove godine, ostala na istoj razini. "Inflacija već 20. mjesec kontinuirano u Hrvatskoj usporava, što je jako dobro. Trenutno nam je stopa inflacije najniža od lipnja 2021. godine kada je iznosila 2 posto. Za razliku od Hrvatske, u 11 država europodručja zabilježeno je ubrzavanje inflacije", rekao je. Podsjetio je da Vlada već gotovo tri godine ograničava cijene energenata, tu je i limitiranje cijena 30 proizvoda iz potrošačke košarice, pa se i na taj način pridonosi smanjenju stope inflacije te se želi osigurati njen kontinuirani pad. 

Govoreći o turizmu, rekao je kako ovih dana u Hrvatskoj na dnevnoj bazi boravi više od milijun turista, najviše u Istarskoj županiji. "Croatia Airlines krenula je u potpunu obnove svoje flote. Dogovoreno je da se u sljedeće tri godine dovede 15 novih modernih zrakoplova. Prvi je došao ovoga tjedna", istaknuo je. Podsjetio je i kako su u Parizu otvorene Olimpijske igre pa kazao: "Čestitam Hrvatskom olimpijskom odboru, našim sportašicama i sportašima koji se natječu". 

Vlada će, kako je Plenković istaknuo, predložiti da Dubravka Šuica bude kandidatkinja u sljedećem mandatu Ursule von der Leyen. Uz to, napomenuo je: "Danas imamo važnu uredbu o visini dodatka za vatrogasce. Mislim da je riječ o kvalitetnom rješenju o čemu će nas detaljno izvijestiti gospodin Tucaković".

"Mi ćemo krajem kolovoza, kada Vlada ponovno krene zasjedati, nastaviti pripreme za rebalans državnoga proračuna. Konzultacije se vode, to su uobičajene aktivnosti", najavio je premijer. Također, kaže kako će se tada u javno savjetovanje pustiti prijedlog novih poreznih izmjena, a u savjetovanje će krenuti i Nacionalni plan stambene politike. Kazao je i kako se nastavlja usklađivanje mirovina. "Prema podacima koje imamo trenutno od ministra Piletića, usklađenja će za ovih prvih šest mjeseci biti za 7 posto u odnosu na prosječne plaće tako da će se na jesen isplatiti uvećane mirovine". Plenković je zaključno rekao kako će 4. kolovoza biti u Sinju, a potom 5. kolovoza prisustvovati obilježavanju Dana pobjede u Kninu. 

Janaf spreman za transport nafte

Plenković je otkrio da je uputio pismo premijerima Mađarske, Slovačke te čelnici Europske komisije u kojem je izrazio spremnost Hrvatske i Janafa za transport nafte prema Mađarskoj i Slovačkoj. Pismo premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, premijeru Slovačke Robertu Fici i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen upućeno je jučer u kontekstu odluke Ukrajine da suspendira tranzit nafte preko svog teritorija ruske kompanije Lukoil prema Mađarskoj i Slovačkoj. Pismom je, istaknuo je predsjednik Vlade, signalizirana spremnost Hrvatske i Jadranskog naftovoda (Janaf) da omoguće transport nafte prema rafinerijama u Mađarskoj i Slovačkoj u kapacitetu većem od 14 milijuna tona.

"Janaf je kao kompanija spreman pregovarati s MOL-om o transportu i osiguranju energetske sigurnosti u izmijenjenim uvjetima", izjavio je Plenković.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, Plenković je jučer, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, potvrdio podršku Draganu Primorcu za kandidaturu za predsjednika Republike. "Riječ je o čovjeku kojeg dobro poznajemo. Ugledan je znanstvenik, liječnik, društveno angažiran u brojnim područjima i smatramo da ima sve kvalifikacije da dobije većinsku potporu hrvatskog naroda, birača u domovini i izvan Hrvatske”, istaknuo je Plenković te dodao: 

"Dragan Primorac bit će predsjednik Hrvatske koji će uvesti normalnost u kulturni i civilizirani dijalog u političkom i javnom diskursu. On je potpuna suprotnost današnjem kršitelju Ustava, koji je unio nered, divljaštvo, uvrede i najgori diskurs koji smo vidjeli u Hrvatskoj".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije