SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

Plenković potvrdio podršku Primorcu: On je apsolutna suprotnost aktualnom kršitelju Ustava

Zagreb: Andrej Plenković dao je izjavu medijima
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
31.07.2024.
u 17:35

Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a potvrdio je Dragana Primorca kao kandidata HDZ-a za nadolazeće predsjedničke izbore.

Nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a stranački vrh je službeno potvrdio podršku za kandidaturu Dragana Primorca kao nestranačkog kandidata HDZ-a na predsjedničkim izborima. Riječ je o čistoj formalnosti s obzirom na to da se već danima govori kako će upravo on predstavljati stranku koja je odnijela pobjedu na parlamentarnim i europskim izborima održanima ove godine, a i sam Primorac ranije danas je objavio svoju kandidaturu na službenoj stranici.

"Danas smo donijeli dvije važne političke odluke. Prvo, stranka je odlučila podržati Dubravku Šuicu za drugi mandat u Europskoj komisiji”, kazao je Plenković i rekao da će o tome izvijestiti Von der Leyen. “Druga važna odluka odnosila se na našu potporu gospodinu Draganu Primorcu za kandidaturu za predsjednika Republike. Riječ je o čovjeku kojeg dobro poznajemo. Ugledan je znanstvenik, liječnik, društveno angažiran u brojnim područjima i smatramo da ima sve kvalifikacije da dobije većinsku potporu hrvatskog naroda, birača u domovini i izvan Hrvatske”, dodao je. 

"Dragan Primorac bit će predsjednik Hrvatske koji će uvesti normalnost u kulturni i civilizirani dijalog u političkom i javnom diskursu. On je potpuna suprotnost današnjem kršitelju Ustava, koji je unio nered, divljaštvo, uvrede i najgori diskurs koji smo vidjeli u Hrvatskoj," rekao je Andrej Plenković. "Primorac će pomoći Vladi u vođenju vanjske politike da budemo čvrsto pozicionirani u zapadnom krugu. U krugu zemalja EU, NATO-a, da temeljimo vanjsku politiku na vrijednostima zapadnoga svijeta i Hrvatsku jačamo tamo gdje se pozicionirala, da vodimo proukrajinsku politiku i osuđujemo Rusiju kao agresiju”, kazao je i rekao da je Milanović odmaknuo Hrvatsku od zdravorazumske i solidarne pozicije s Ukrajinom.

"Što se tiče Domovinskog pokreta, oni su izjavili kako će se izjasnit nakon unutarstranačkih izbora koji su im sljedeći na repertoaru. Ne znam kakva su njihova stajališta o našem kandidatu". dodao je premijer. 

Među analitičarima, ali i građanima, može se čuti kako je riječ o respektabilnom kandidatu s kvalitetnom političkom i osobnom karijerom. Svakako se radi i o zanimljivoj odluci jer je Primorac politiku napustio 2009. godine upravo zbog predsjedničkih izbora, na koje je izašao protiv HDZ-ova kandidata. "On je već jednom prekršio volju stranke i mislim da će to mnogim HDZ-ovcima biti vrlo teško prihvatiti" ocijenila je Ankica Mamić.

Najveći izazov njegove predsjedničke kampanje, smatra ova analitičarka, bit će uvjeriti birače u vlastitu neovisnost. "Vidjeli smo da je Zoran Milanović nedavno rekao da će, koga god HDZ bude podržao kao predsjedničkog kandidata, taj kandidat biti Plenkovićeva marioneta. Očito će se ta dva narativa sukobljavati u kampanji" kazala je, ali i podsjetila da je Primorac bio ministar za vrijeme vlade Ive Sanadera, o čemu će zasigurno biti pitanja.

"Dragan Primorac ima respektabilnu profesionalnu biografiju, pogotovo za hrvatsku političku elitu. Osim što je liječnik i sveučilišni profesor s međunarodnim kontaktima, on je i poduzetnik. Uz profesionalnu biografiju, ima i političko iskustvo. Bio je jako dobar ministar znanosti i obrazovanja. Sve su to dobre osnove da se od njega može u kampanji napraviti dobra priča i jak kandidat" kazao je analitičar Dragan Bagić.

Komentara 3

Avatar loka
loka
23:31 31.07.2024.

Nema šanse👎

Avatar 3P Petrov-Pavliček-Pupovac
3P Petrov-Pavliček-Pupovac
18:12 31.07.2024.

Primorac se na predsjedničkim izborima 2009. suprostavio kandidatu HDZ-a kao neovisni kandidat, a onda je u drugom krugu između Bandića i Josipovića dao potporu Josipoviću. Kakva je on to suprotnost Milanoviću, kad je isti kao Milanović. A imaju i sličan ratni put.

EB
EBERT
18:25 31.07.2024.

Cestitam Gosp. Plenkovic ! Najbolji izbor .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije