Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

Vakula otkrio kakvo nas vrijeme čeka: 'Imat ćemo nestabilnu atmosferu...'

Zagreb: Kiša nije zaustavila građane da iskoriste vrijeme za šetnju centrom grada
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
1/3
11.03.2024.
u 11:09

Istaknuo je i kako je temperatura zraka u većini Hrvatske još uvijek viša od prosjeka za ovo doba godine, i takva će biti u nastavku tjedna

U Zadru je palo 164 litra kiše po četvornom metru u zadnja 24 sata, što je rekordna količina na toj mjernoj postaji u ožujku otkad postoje mjerenja, otkrio je meteorolog Zoran Vakula u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", piše HRT. Ustvrdio je kako neće danas dolaziti do značajnijih temperaturnih promjena, ali i istaknuo je kako je za dio Hrvatske izdano narančasto upozorenje.

Prema jutrošnjim mjerenjima na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zadar Puntamika od nedjelje u 7 sati do ponedjeljka u 7 sati palo je 164 mm oborine – litre kiše po četvornome metru, što je rekordna dnevna količina oborine u ožujku, od 1961. godine, otkad postoje mjerenja na toj postaji. Štoviše, ta je količina pala tijekom manje od 12 sati!

Pritom je već sada, premda je prošla tek trećina mjeseca, prema još neslužbenim podacima, postignut i novi rekord u ukupnoj mjesečnoj količini oborina u ožujku na postaji Zadar Puntamika – od 1. ožujka do 11. ožujka u 7 sati izmjereno je čak 223 mm oborine. Dosadašnji rekord bio je 1985. godine, kad je tijekom cijelog ožujka palo 202 mm, kaže Vakula. 

VEZANI ČLANCI: 

Istaknuo je i kako je temperaturna zraka u većini Hrvatske još uvijek viša od prosjeka za ovo doba godine i takva će biti u nastavku tjedna. – Najviše dnevne vrijednosti temperature zraka danas će biti u istočnoj Hrvatskoj, do 16°C, 17°C, a u središnjoj Hrvatskoj zadržat će se oko 10°C – rekao je.

– Pri tome će zapuhati vjetar, zapadni i sjeverozapadni, a na Jadranu bit će vjetrovitije. Na srednjem i južnom Jadranu puhat će još i prijepodne olujno jugo. Na sjevernom dijelu Jadrana slabiji sjeverozapadni vjetar, dodao je te naglasio kako je za ovakvo vrijeme razlog premještanje ciklone.

– Temperatura se tijekom dana u većini Hrvatske neće značajnije mijenjati. Jutarnje vrijednosti od 8°C do 14°C, a poslijepodne oko 15°C, 16°C. Razlog je za ovakvo vrijeme premještanje ciklone i frontalnog poremećaja iznad našeg dijela Europe – kazao je.

– Pri tome nam je došao dosta hladniji zrak nego što je bio jučer, prekjučer. U takvim okolnostima imat ćemo nestabilnu atmosferu, pljuskove praćene grmljavinom te narančasto upozorenje, što znači obilnije pljuskove na srednjem i južnom Jadranu – rekao je. Naglasio je kako će najviša temperatura zraka danas najvjerojatnije biti na krajnjem istoku zemlje.

– Najviše temperature zraka u gorskoj Hrvatskoj oko 10°C. Sjevernije 10°C do 16°C, ponegdje na istoku Hrvatske i oko 17, u Podunavlju možda i 18°C, a na Jadranu uglavnom između 14°C i 16°C. Kada se radi o prognozi za utorak, Vakula prognozira malo povoljnije prilike.

– Nešto povoljnije prilike, u većini Hrvatske bit će sunčanih razdoblja, no i dalje dosta oblaka. U većini krajeva barem povremena kiša. Daljnje slabljenje vjetra, a ponegdje će zapuhati bura, ne odviše jaka, rekao je.

– I dalje nema minusa, iznadprosječno je toplo što se tiče jutarnjih vrijednosti, dodao je.

FOTO Na zadarskom području pala rekordna količina kiše: Poplavljene ulice, brodovi na cestama

Zagreb: Kiša nije zaustavila građane da iskoriste vrijeme za šetnju centrom grada
1/28

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije