KRIZA Cijena novih stanova najviše ovisi o bankarima

Varaždin: Pojeftinjuju stari stanovi, ali ne i novogradnja

17.12.2008.
u 16:33

– Kriza će utjecati na cijene stanova, tako da neće toliko rasti kao unazad nekoliko godina. No mi investitori se nadamo da neće ni padati. Najbolje je da ostanu iste. Cijena naših stanova je sad u prosjeku 1450 eura po metru četvornom – najavljuje za 2009. godinu Eduard Brumen, direktor Stanoinga, varaždinske tvrtke koja trenutačno gradi 350 stanova, a sljedeće će godine početi s izgradnjom još 200 stanova.

Cijena ovisi o ponašanju banaka. – Više kamate na kredite povisuju trošak kupcima stanova, ali i investitoru. Kad bi barem naše banke postupile poput zapadnih, koje pojeftinjuju kredite – kaže Brumen na tragu izjava “Udruge developera”, koji upozoravaju da će stanovi poskupjeti ako banke ne budu financirale nove projekte.

Ništa od pada cijena
Od jeftinijih stanova zbog krize, dakle, za sada ništa. Potvrđuju nam to i u jednoj varaždinskoj agenciji za promet nekretnina, gdje kažu da u godinu dana nisu primijetili pad cijena. Pojeftiniti bi mogli jedino stariji stanovi, kažu u “Udruzi developera”, a potvrđuje to i Ambroz Nikolić, direktor agencije ACD Premier.

Velika ponuda kuća
– Oni koji žele prodati stariji stan i nisu špekulanti, moraju spustiti cijenu. Stanovi u Varaždinu stari 20 do 30 godina prodaju se po cijeni od 900 do 1200 eura. Kriza bi ih mogla dodatno pojeftiniti – kaže Nikolić, čija agencija prodaje i kuće.

Kuće se u širem centru Varaždina, kaže, prodaju za 500 do 700 eura po metru i cijena stagnira jer je velika ponuda, a premalo kupaca. Gradilišta pak, kaže, u gradu više ni nema.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije