PROMO

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj uspješno rješava problem koji mještane muči dugih 20 godina

Brezje bez bala
24.08.2024.
u 07:30

Projekt sanacije odlagališta baliranog otpada Brezje

Nakon niza godina neuspjelih pokušaja sanacije, radovi na odlagalištu u Gospodarskoj zoni Brezje napokon su u punom zamahu. Ovo odlagalište, smješteno na samom ulazu u Varaždin, predstavlja veliki problem za lokalno stanovništvo već 20 godina, a tek je aktualni varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj uspio postići konkretne rezultate i pokrenuti dugoočekivanu sanaciju.

„Ako pred sebe postaviš cilj i imaš čvrstu volju da ga ostvariš, ako okupiš oko sebe najbolji tim i ne obazireš se na pritiske bilo koje vrste, ako odluke donosiš u javnom interesu i interesu projekta konačnog rješenja bala, a ne u interesu nekih drugih i ne uklapaš se u klasične političke stereotipe, ako si dovoljno uporan, da ne kažem i hrabar, pa ne odustaneš na prvoj prepreci, sve je moguće pa i sanacija odlagališta baliranog otpada u Brezju", rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Otpad se u Brezju gomilao od 2005. do 2013. godine, nakon što je zatvoreno odlagalište u Gornjem Knegincu. S tim problemom Bosilj se počeo baviti odmah na početku svog mandata, a rezultat je bio potpisivanje ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u veljači ove godine. Tim Ugovorom, potpisanim na temelju Odluke Vlade RH, Fond je osigurao cjelokupna sredstva za sanaciju Brezja, u ukupnom iznosu do maksimalnih 29.164.611,95 eura s PDV-om. Tome je prethodilo i potpisivanje Ugovora sa zajednicom ponuditelja CE-ZA-R Centar za reciklažu d.o.o. i HIS d.o.o., kao izvođačima radova na sanaciji odlagališta otpada. Na površini od 3,55 hektara na području najveće varaždinske gospodarske zone bilo je smješteno ukupno 125 tisuća bala. Tijekom prvih šest mjeseci, počevši od sredine veljače kada je započeo odvoz prvih bala, na oporabu je odvezeno nešto više od 30 tisuća bala i 50 kamiona rasutog otpada.

"Recept je prilično jednostavan. Imao sam i plan A i plan B, nisam ostavio prostora za neuspjeh. To sam obećao građanima i odlagalište se sanira. Sudski sporovi za stare i neuspjele pokušaje, koje su mi prethodnici ostavili u naslijeđe, neka idu svojim tokom. Sada je važno da se ukloni brdo smeća s ulaza u Varaždin i da se stvore prostorni preduvjeti zainteresiranim investitorima za ulaganja. To je samo jedna kockica u mozaiku budućeg razvoja Varaždina čiji potencijal je ogroman“, istaknuo je Neven Bosilj.

Što se budućih investicija tiče, plan je da se na prostoru nekadašnjeg odlagališta otpada napravi moderna gospodarska zona, na samo dva kilometra udaljenosti od čvora Varaždin na autocesti A4 Zagreb-Goričan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije