Dokazano

Varaždinsko zelje uzgajalo se dosada od domaćeg sjemena

'22.10.2010. Sijanec, Vidovec, Pokusi su pokazali da je domace varazdinsko sjeme kvalitetnije od istarskog i taljenskog sjemena varazdinskog zelja Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
25.10.2010.
u 16:45

Za sjeme se odaberu najbolje glavice i presade u vrt, koje iduće godine daju sjeme, no država ne potiče proizvodnju zelja od domaćega sjemena

– Ova bude glavica dobra za sjeme? Kaj ti misliš, Kata? Može, ajmo s njom na vrt – tako su otprilike nekoć odlučivali proizvođači varaždinskog zelja o glavicama za sjeme.

Na jesen bi u polju izabrali najbolje glavice, presadili ih u vrt i čekali do sljedeće godine, kada se razvije stabljika zelja i sjeme.

No danas rijetki tako postupaju. Naime, državne poticaje seljaci mogu dobiti samo ako pokažu deklaraciju da su koristili certificirano sjeme. Kako ga u varaždinskoj okolici nitko ne proizvodi, prisiljeni su kupovati sjeme varaždinskog zelja proizvedeno u Istri ili Italiji.

- Imali smo pritužbe brojnih poljoprivrednika da to nije to. Stoga već drugu godinu provodimo pokus na polju vidovečke obitelji Cafuk. Posijali smo istodobno sjeme dobiveno na "stari" način i istarsko i talijansko zelje. Napravit ćemo znanstveni rad, ali mogu vam reći da je već pri vaganju na polju bilo vidljivo da je zelje od domaćeg sjemena od 300 do 500 grama teže – kaže Mara Bogović, savjetnica za ratarstvo u HZPSS-u.

– Zelje od domaćeg sjemena, osim što je teže, ima zbijenije glavice, plosnato je, ima manji "kocen", prije se formira... U svakom je slučaju bolje za kiseljenje. Talijansko pak ostaje rastresitih listova. Istarsko mu je slično, no ipak nešto bolje, prihvatljivije – smatra Mara Bogović. - Danas se svašta deklarira pod varaždinsko zelje. Borimo se za to da možemo sami proizvoditi sjeme, a ova katastrofa kad je izraslo sve samo ne zelje, dodatno je pokazala da imamo pravo – dodaje Zlatko Zagorec, predsjednik Udruge Zeljari.

Danas odlazi u Zagreb na sjednicu Izvršnog odbora Zajednice udruga hrvatskih povrćara. Nada se da će im ministarstvo konačno dopustiti da sami proizvede sjeme.

- Želimo da se varaždinsko zelje izuzme iz pravilnika po kojem ne možemo dobiti poticaje bez certifikata. U Europi se poticaji dobivaju po površini! - kaže Zagorec. Dio seljaka, poznato je, očuvao je tradicionalnu proizvodnju sjemena, na potezu je država.

- Razmišljamo i o organiziranoj proizvodnji sjemena kod nas - dodaje Zagorec.

Ključne riječi

Komentara 3

UJ
u je u mom srcu
09:30 26.10.2010.

najbolja sorta kupusa na cijelom svijetu zove se : ČEPINSKI KUPUS\" sve ostalo je kategorija ispod

KR
krka
10:29 26.10.2010.

Nažalost, kada je i sve \'\'normalno\'\' sa zeljem iz okolice Varaždina isto ima ponekad tako užasan miris po pesticidima da nije za konzumaciju. Dakle, podržavam brend Varždinskog zelja, samo uvesti reda i kontrole u proizvodnji pošto je razvidno iz situacije na terenu da se preparati za zaštitu i pesticidi koriste bez kontrole i valjana razloga, po sistemu sipaj nek se najde, bude zdravije i ljepšeg izgleda. Za mene , a isto se bavim proizvodnjom samo voća, je nezamislivo da je tokom sezone najčešče korišten priljučak naših poljodjeljaca šprica i to od proljeća do početka jeseni.Dakle Varaždinsko zelje da, ali pod kontrolom struke a ne ono od oka pa puta xxx deka pesticida. Pozdrav

VA
valek000
20:28 26.10.2010.

Najbolje je domaće varaždinsko zelje koje se \'gazi\' doma bosim nogama :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije