najbolji u zdravstvu

Varga dijeli nagrade, a liječnici pitaju: Zar su fakture mjerilo rada?

01.09.2015., Zagreb - Ministar zdravlja Sninisa Varga posjetio Klinicku bolnicu Merkur povodom odrzavanja projekta Dana otvorenih vrata.
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
06.09.2015.
u 23:15

Ministarstvo:
 Vrednovanje rada kroz fakturiranje prihvaćeno je u cijeloj Europi

Četiri mjeseca nakon premijernog predstavljanja najradišnijih liječnika Ministarstvo zdravlja u ponedjeljak će ponovno dodijeliti nagrade najučinkovitijima. No ovaj put nije riječ o "top 10 liječnika" jer je nakon kritika Ministarstvo promijenilo sustav nagrađivanja te odabralo najradišnijeg u svakoj specijalnosti. Stoga na Ksaver po nagradnih deset tisuća kuna stiže 26 liječnika.

Površno i nepravedno?

– Generalno nije loša ideja vrednovanje tko, što, gdje radi, no iza mog učinka stoji rad cijelog tima – komentira dr. sc. Jakov Ajduk iz KBC-a Sestre milosrdnice, najvredniji otorinolaringolog u razdoblju od ožujka od svibnja. Popis specijalista za ta tri mjeseca pokazuje da na njemu nema nijednog šefa odjela ili liječnika koji je ranije dobio tu nagradu.

– Sve što liječnici i stomatolozi rade dokumentira se i vrednuje sustavom fakturiranja. Taj je način vrednovanja prihvaćen u većini europskih država – odgovorili su iz Ministarstva zdravlja. Bili su najavili i nagrađivanje medicinskih sestara, no taj je dio još u fazi pilot-projekta. Liječnici redom ističu kako iza njihova učinka stoji rad cijelih timova, a oporba upozorava na manjkavost ovakvog ocjenjivanja učinka. 
– Rad je liječnika mjerljiv i prvi sam za to da se liječnici nagrađuju po učinku. No u procjeni učinka liječnika važnije je mjerilo tko je što i kako operirao nego što je i kako fakturirao. To ne može biti mjerilo učinka pojedinog liječnika – komentirao je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo. Da je nužno više parametara, od kojih je najvažniji uspješno zbrinut i izliječen pacijent, smatra i prof. dr. sc. Robert Kolundžić, predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva koji upozorava da je riječ o površnoj i nepravednoj ideji.

Primjer ortopeda

– Analizira se efikasnost, a ne kvaliteta rada liječnika. Pri ugradnji umjetnog kuka uz ortopeda sudjeluju dva asistenta, instrumentarka, anesteziolog i anesteziološki tehničar, a na odjelu fizioterapeut, medicinska sestra... Kako će se procijeniti udjel ostalih ako se sve pribraja ortopedu? – pita taj cijenjeni stručnjak.

>> Šibenska bolnica po prvi put ostvarila višak prihoda nad rashodima

>> Zbog Vargina projekta jedva stigli pregledati naručene pacijente

Komentara 9

DU
Deleted user
09:06 07.09.2015.

Varga je dokazao da je štetočina a njegove nemušte poteze u sustavu zdravstva tek će doći na naplatu, na žalost na račun pacijenata. Niti jedan minstar zdravstva nije se do sada dokazao uspješnim, ali Varga je, bez ikakvih dvojbi, "dno dna".

PA
Pave42
09:33 07.09.2015.

Obavezno sad nagradi novog ravnatelja šibenske bolnice koji je kaosu i kilometarnim listama čekanja dodao skraćivanjem radnog vrimena za uru,tako imaju više vrimena radit na crnjaka privatno..bravo.

Avatar de_niro
de_niro
09:44 07.09.2015.

Varga počni pakirati kofere...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije