Vatikanski revizor:

Smijenili me jer im se nije svidjelo što vidjeh u vatikanskim računima

Foto: Reuters
25.09.2017.
u 06:45

Libero Milone: Mislim da je papa Franjo velika osoba, da je krenuo s najboljim namjerama, ali bojim se da su ga blokirali oni iz stare vlasti

Bio sam prisiljen podnijeti ostavku, izjavio je Libero Milone, sada bivši glavni revizor vatikanskih računa u razgovoru za listove Corriere della Sera, Wall Street Journal, agenciju Reuters i TV postaju Sky Tg24.

Novinare tih glasila pozvao je u odvjetnički ured te im kazao kako je bio primoran podnijeti ostavku 19. lipnja ove godine jer se očito nekome nije svidjelo što je vidio u vatikanskim računima.

Optužuju ga da laže

Do sada je o tome šutio, jer je postojao dogovor da se ne iznose razlozi ostavke, ali su iz Vatikana bile objavljivane informacije koje su “blatile moju reputaciju i profesionalnost”, objasnio je Milone, koji je, kako sada kaže, bio primoran podnijeti ostavku dvije godine nakon imenovanja za revizora. Kada je 19. lipnja bio pozvan na razgovor sa zamjenikom državnog tajnika, nadbiskupom Giovannijem Angelom Becciuom već je bilo pripremljeno pismo ostavke koje je morao potpisati. Optuživali su da ga je angažirao vanjsku tvrtku za provjeru sigurnosti, odnosno za otkrivanje eventualnih prislušnih aparata u prostorijama u kojima je radio, te iznijeli, kako kaže, druge iskonstruirane optužbe i prijetili mu podizanjem optužnice. Imao je, dakle, izbor: ili potpisati ostavku ili biti zatvoren u istražni zatvor.

Becciu je kasnije za Reuters izjavio da su Miloneove optužbe “lažne i neopravdane” te da je “išao protiv svih pravila i špijunirao privatne živote svojih nadređenih i zaposlenika, uključujući mene”. Becciu je potvrdio, da Milone nije pristao podnijeti ostavku, bili bi ga tužili.

Bez konkretnih imena

Šef vatikanske žandarmerije Giandomenico Giani, kojega Milone optužuje za agresivno držanje prema njemu (“U jednom trenutku urlao mi je u lice da moram sve priznati, ali ja nisam znao što, nisam ništa učinio”, opisuje događaj bivši revizor), izjavio je za Reuters kako postoje “dokazi” protiv Milonea, no ni Becciu ni Giani nisu iznijeli objašnjenja svojih navoda.

Kasnije je Milone otkrio da se u Vatikanu protiv njega vodila istraga čak sedam mjeseci prije nego što je potpisao ostavku, a i dokumente su mu zaplijenili.

– Mislim da je papa Franjo velika osoba, da je krenuo s najboljim namjerama, ali bojim se da su ga blokirali oni iz stare vlasti koji su još moćni. Tim osobama nije odgovaralo da otkrijem papi i državnom tajniku Pietru Parolinu što sam vidio u računima – kazao je Milone novinarima, ali nije ulazio u detalje i nije iznosio imena tih moćnih osoba koje su ga spriječile u djelovanju.

Komentara 16

PR
pritiskovic
07:47 25.09.2017.

Ni mafija im nije do koljena...najveći su vlasnik nekretnina na svijetu.

Avatar istovari
istovari
10:16 25.09.2017.

Gdje je bog tu je i masna lova....vrag serre na veliku hrpu!

LU
lunar777
08:33 25.09.2017.

Vidi se da je lik mutan, prvo pljuje a onda veli Papa super..., pa da tu ima nečega Papa bi ga poslušao i riješio jer ima vlast i mogućnost. Ma ubačeni troler i obavještajac kakvih je bilo puno kroz 2000 godina. Ni prvi ni zadnji..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije