Intervju

Vekarić: Nema novih optužnica protiv hrvatskih branitelja

'Serbia's deputy war crimes prosecutor Bruno Vekaric gives an interview in front of the Special court for war crimes in Belgrade on May 26, 2011. Serbia on Thursday announced the arrest of former Bos
AFP
30.06.2012.
u 22:30

Postoje još tri predmeta koje imamo namjeru ustupiti DORH-u ili ih sami okončati.

Zamjenik srbijanskog tužitelja Bruno Vekarić jedan je od onih koji su od početka uključeni u istrage o najtežim ratnim zločinima na području bivše SFRJ. Kada je riječ o Hrvatskoj, to je tužiteljstvo radilo na nizu slučajeva među kojima su najpoznatiji Ovčara, Lovas te slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića.

Tužiteljstvo je zadovoljno presudom za Lovas iako je sutkinja istakla kako postoji niz dokaza za nove optužnice. Hoće li ih biti u slučaju Lovas?

U okviru zakonskih mogućnosti, presuda je povoljna. Svjesni smo da za obitelji žrtava ne postoji dovoljna satisfakcija. Presuda je i oblik isprike njima, ali i izraz poštovanja žrtava. Sutkinja je rekla nešto što mi već radimo, nastavljamo predmet Lovas i u Tužiteljstvu postoji dosje Lovas 2.

Pritisci na suce i tužitelje

Postoje li indicije za pokretanje novih optužnica za ratne zločine u RH? Provode li se istrage zločina na Veleprometu, Borovu Selu, Vukovaru...?

Početkom godine počela je primjena novog Zakona o kaznenom postupku koji se temelji na tužiteljskoj istrazi. On nam daje znatno veće mogućnosti da otvorimo slučajeve koji su do sada mirovali. Zahvaljujući izuzetno dobroj suradnji s Državnim odvjetništvom Hrvatske, razmjenjujemo podatke i ustupamo dokaze za velik broj predmeta jedni drugima.

Koliko je sud u Beogradu donio presuda u vezi s ratnim zločinima u RH?

Drugostupanjski je okončano 11 predmeta ratnih zločina koji su se dogodili u RH, u kojima su osuđene 42 osobe na ukupno 435 godina zatvora. Na odluku Apelacijskog suda, osim presude u predmetu Lovas, čekaju predmeti Lički Osik i Beli Manastir, a pred prvostupanjskim sudskim vijećem je predmet Tenja 1.

Istražuje li se, odnosno pripremaju li se optužnice i protiv hrvatskih branitelja zbog ratnih zločina počinjenih ‘90-ih godina?

Ne. Postoje još tri predmeta koje imamo namjeru ustupiti DORH-u ili ih sami okončati.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od nedjelje.

Komentara 61

OB
-obrisani-
09:00 02.07.2012.

E hebiga u tekstu dolje treba biti "srbe" a ne "sebe"

DZ
dzukaficuka
23:41 30.06.2012.

MARIJONETA i nista drugo

AN
angel70
22:54 30.06.2012.

bice suza stihovi ce teci......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije