Pretresi u Istri

Uskok provodi akciju Dorina: Privedeno nekoliko osoba, istražuju se i slovenski državljani

Jedna od nekretnina u Majmajoli u Istri gdje je u tijeku akcija USKOK-a
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/24
28.06.2022.
u 12:44

Neslužbeno se doznaje da se radi o pogodovanjima u području prostornog planiranja i bespravne gradnje. Dio izvida povezan je s navodnim pogodovanjima u gradu Vodnjanu.

USKOK u suradnji s PNOUSKOK-om i više krim timova istarske policije od ranog jutra provodi pretrese na više lokacija diljem južne Istre u akciji kodnog naziva Dorina.

Neslužbeno se doznaje da se radi o pogodovanjima u području prostornog planiranja i bespravne gradnje. Pretresi se događaju u prostorijama u vlasništvu raznih osoba koje se dovode u vezu sa zloporabom službenog položaja i ovlasti ili poticanja na zloporabu službenog položaja. Istragom je obuhvaćeno više od 20 osoba s područja Vodnjanštine.

Akcija policije na Vodnjanštini obuhvaća tri razine osumnjičenika. Na jednoj su vlasnici zemljišta koji su u posljednjih nešto manje od 10 godina legalizirali svoje građevine, na drugoj su posrednici, uglavnom geodeti i projektanti, a na trećoj zaposlenici Grada Vodnjana koji su te predmete vodili, piše Glas Istre i dodaje da su među vlasnicima objekata i pojedini slovenski državljani koji su također obuhvaćeni istragom jer su legalizirali objekte na području Peroja. Neki od njih su rano jutros pozvani od strane istražnih organa da hitno dođu Hrvatsku. Zbog istrage uputit će ih se u Rijeku na ispitivanje.

Kaznena djela koja se istražuju dogodila su se između 2014. i 2019. godine.

Jedna od nekretnina u Majmajoli u Istri gdje je u tijeku akcija USKOK-a
1/17

Prvi privedeni u policijskoj akciji kodnog imena Dorina nekadašnji je čelnik Ureda državne uprave Istarske županije Mladen Kancelar. U njegovu su kuću u zaseoku Frkeči kraj Barbana rano jutros ušli djelatnici policije i PNUSKOK-a. Kancelar je s policajcima razgovarao na terasi pred kućom, a nakon dva sata pretresa tijekom kojeg su mu pregledani kuća i auto odveden je u policijskom automobilu.

Portal Istra24 objavio je i video privođenja Mladena Kancelara:

 

Tijekom razgovora Mladen Kancelar djelovao je naizgled opušteno, a nekoliko se puta i nasmijao u razgovoru s djelatnicima policije, piše Istra24. Napetost se međutim mogla uočiti na licima članova obitelji koji su prisustvovali razgovoru. 

Privedena je i Dora Komparić, bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana, po kojoj je, pretpostavlja se, velika današnja policijska akcija u Istri i dobila kodni naziv “Dorina”.

 

Privedena je jutros u svojoj kući u Perojskoj ulici, u pratnji dvojice inspektora u civilu te jednog uniformiranog policajca. Privođenju je prethodio višesatni pregled kuće, tijekom kojeg je oduzeto njeno računalo i par USB-ova. Pod velikim su stresom uoči privođenja bili najuži članovi njene obitelji, piše Istra24.

Istražuje se i tamošnji pročelnik za urbanizam Damir Janko. Policajci su u selu Majmajola od ranog jutra intenzivno pretraživali više objekata u vlasništvu obitelji Janko. 

 

Janko se povezuje s brojnim aferama vezanim za pogodovanja pri urbanizacijama, legalizacijama i drugim prostorno planskim aktivnostima koja su se godinama događali na području grada Vodnjana.

Pripadnici Uskoka su nakon pretrage priveli Damira Janka.

Uhićen je i Dragan Štokovac, vlasnik tvrtke Štok d.o.o. iz Peroja. Glas Istre piše da je Štokovac povezan sa slučajem jednog slovenskog vlasnika nekretnine na području Vodnjana. Tvrtka Štok registrirana je za više djelatnosti, među kojima su građevinarstvo i arhitektura. 

Među privedenima je i Krešimir Stojkovski, poznati pulski poduzetnik, geodet i vlasnik brojnih nekretnina u Puli. Stojkovski je direktor je tvrtke Geo Biro njegovog oca Dragana, vlasnik je poduzeća Joyce te suvlasnik kompanije Hoteli Njivice. Bivši je član uprave tvrtke Uvale Nekretnina, i to u vrijeme kada je bila u vlasništvu Puljanke Alberta Faggiana, koji je bio drugi član uprave.

>> VIDEO Privođenje osumnjičenih za pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje u Istri

Komentara 52

Avatar Idler
Idler
09:01 28.06.2022.

Dajte-najte, pa v Istri su na vlasti nazovi-levi-antife već desetljećima ???

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
08:59 28.06.2022.

Radi se o IDSu i SDPu

KO
koraknaprijed
09:15 28.06.2022.

Opet " casni antifasisti" ,tko bi rekao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije