MOSSAD VAN

Velika Britanija protjerala izraelskog diplomata

Milliband
AFP
23.03.2010.
u 18:18

Ministar vanjskih poslova David Milliband pred Donjim domom britanskog parlamenta potvrdio je da je neimenovani niži izraelski diplomat prognan zbog skandala s britanskim putovnicama korištenim u ubojstvu hamasovca u Emiratima.

Neimenovani diplomatski predstavnik Izraela nije veleposlanik Ron Prosor, već šef Mossada u Londonu. Izgon izraelskog diplomata iz Britanije prvi je takav slučaj nakon 1987., kad je Jacobu Baradu zabranjen ponovni ulazak nakon izlaska iz zemlje te 1988. kad je ataše Artie Regev prognan zbog "aktivnosti nespojivih s diplomatskim dužnostima" (službeni eufemizam za špijunažu).

Britanci su vrlo bijesni zbog kopiranja identiteta dvanaestorice svojih državljana i korištenja njihovih imena na putovnicama kojima su se služili ubojice u Dubaiju. Istrage zbog krađe identiteta svojih državljana provode i Francuska i Irska.

- Činjenica da je to učinila zemlja koja nam je prijateljska, sa znatnim diplomatskim, kulturnim, poslovnim i osobnim vezama s Ujedinjenim Kraljevstvom samo je dodala uvredu na prijestup. Nijedna država ni vlada ne bi otrpjela takvu situaciju – rekao je Milliband.

Izraelski veleposlanik rekao je samo da je "razočaran", a predstavnik Hamasa pozdravio je odluku o izgnanstvu i pozvao na nastavak istrage da bi se ušlo u trag ubojicama iz Dubaija.

Komentara 2

RU
Rumba
12:52 24.03.2010.

Konačno da i Britanci pokažu da imaju malo muda ...

MA
marin1956
02:44 25.03.2010.

Drago mi je vidjeti kako se od Izraela ne distancira samo cijeli civilizirani svijet, već i države poput Velike Britanije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije