Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubili 25 milijuna dolara

Velika britanska tvrtka, poznata po zgradi Opere u Sydneyu, meta deepfake prijevare

Pixabay
19.05.2024.
u 05:07

Nakon videopoziva s ljudima, za koje je mislio da su mu kolege, pristao je poslati 25 milijuna dolara

Multinacionalna dizajnerska i inženjerska tvrtka, Arup, koja stoji iza nekih od najpoznatijih zgrada na svijetu kao što je Opera u Sydneyu, potvrdila je da je bila meta deepfake prijevare, zbog koje je jedan od njezinih zaposlenika isplatio 25 milijuna dolara prevarantima. "Nažalost, u ovoj fazi ne možemo ulaziti u detalje jer je incident predmet tekuće istrage. Međutim, možemo potvrditi da su korišteni lažni glasovi i slike", rekao je glasnogovornik Arupa, koji je obavijestio CNN da su u siječnju obavijestili policiju.

Policija Hong Konga je u veljači rekla kako je jedan od zaposlenika bio prevaren te da je prisustvovao video pozivu s ljudima za koje je vjerovao da su glavni financijski direktor i ostali članovi osoblja, ali se na kraju ispostavilo da su svi bili lažne kreacije deepfake prevaranata. U tom trenutku vlasti nisu navodile ime tvrtke ili uključenih strana.

Radnik je isprva primio mail iz ureda tvrtke u Velikoj Britaniji, te je u tom trenutku mislio da se radi o phishing prijevari, jer je poruka navodila da je potrebna tajna transakcija. No, nakon sudjelovanja na video sastanku, radnik je povjerovao prijevari, jer su svi prisutni izgledali i zvučali kao kolege koje je poznavao. Nakon sastanka je pristao poslati ukupno 200 milijuna hongkonških dolara što je nešto više od 25 milijuna američkih dolara.

 

VEZANI ČLANCI:

"Deepfake" se obično odnosi na lažne videozapise, koji su stvoreni pomoću umjetne inteligencije i izgledaju vrlo stvarno. Nešto ranije ove godine na internetu su se pojavile lažne pornografske slike američke pop zvijezde Taylor Swift, nakon kojih se naglašavao štetan potencijal umjetne inteligencije. 

Arup, vrhunska inženjerska tvrtka, ima 18.500 zaposlenika u 34 ureda diljem svijeta. Osim Opere u Sydneyu, zaslužni su i za stadion u Pekingu, gdje su održane Olimpijske igre 2008. godine. "Kao i mnoge druge tvrtke diljem svijeta, naše je poslovanje podložno redovitim napadima, uključujući prijevare s fakturama, prijevare s krađom identiteta, lažiranje glasa putem WhatsAppa i deepfake. Ono što smo vidjeli je da su broj i sofisticiranost ovih napada u naglom porastu zadnjih mjeseci", rekao je Rob Greig, Arupov glavni informacijski službenik. 

Diljem svijeta širi se zabrinutost zbog sve veće sofisticiranosti deepfake tehnologije i njene moguće zlouporabe. CNN prenosi kako je Arupov regionalni predsjednik, Michael Kwok, rekao da se "učestalost i sofisticiranost ovih napada globalno brzo povećava i kako svi imamo dužnosti biti informirani i upoznati kako uočiti različite prevarantske tehnike."

 

GALERIJA Koristili smo Googleov alat kako bismo vidjeli kome sliče naši političari. Evo što nam je ponudio
1/19

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije