Upozorenje HZJZ-a

Velika opasnost od toplotnog udara, pridržavajte se preporuka!

Vrućine, portal (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
17.07.2015.
u 14:13

Toplotni val može biti opasan po život

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava na toplotni udar koji će proći Hrvatskom tijekom vikenda. Stoga je potreban pojačani oprez od izlaganja suncu u svim klimatskim regijama, jer se očekuje vrlo velika opasnost od utjecaja toplotnog vala na  zdravlje  ljudi,  što  može  izazvati sunčanicu,  prestanak reguliranja tjelesne temperature, pretjeranu vrućinu, grčeve, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti opasno po život.

HZJZ daje preporuke:

- pijte dovoljno tekućine i rashladite tijelo

- pijte redovito negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina možete izbjeći uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po jednu do dvije žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

 - izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito posebno osjetljivi na povišenu temperaturu djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

- tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge, i sl. Djeci treba mokre ručnike stavljati na noge i ruke.

- nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

- koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju topline od tijela.

- jedite češće male i što tekućije obroke i hranu bogatu vodom. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. „smoothie“ ili spravite laganu juhu, koja će također organizmu vratiti izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

>> Crvena uzbuna: Čeka nas 'pakleni' vikend, temperature se penju i do 39 stupnjeva

Komentara 2

DU
Deleted user
17:35 17.07.2015.

Kakav toplotni val i kakav toplotni udar!? Zar hrvatske novine usred Hrvatske nemaju ustavnu obvezu izvještavati na hrvatskom jeziku o toplinskom valu i toplinskom udaru? Zar u hrvatskim medijima još ima onih kojima tzv. "srpskohrvatski" ni nakon 25 godina hrvatskee samostalnosti nije ispario iz glave? Pa to je stravično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije