MOGUĆE I ODBIJANJE ULASKA

Velike promjene za prelazak schengenske granice: Uskoro počinje naplata prelaska granice, utjecat će i na BiH

Hrvatska je ušla u Schengen: U Europu bez osobne iskaznice i putovnice
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
21.08.2024.
u 11:50

Prije puta državljani trećih zemalja, a BiH je jedna od njih, moraju ispuniti obrazac i zatražiti autorizaciju ulaska. Postupak stoji sedam eura, a od plaćanja su izuzeti mlađi od 18 i stariji od 70 godina

Pred Europskom unijom i schengenskim područjem dvije su promjene koje se odnose na ulazak na taj teritorij kao dio napora da se spriječi ulazak kriminalaca ili terorista s lažnim putovnicama. Prva promjena stupa na snagu u listopadu ove godine, a putnici iz trećih zemalja neće trebati poduzimati nikakve radnje, no druga donosi velike promjene i postat će operativna do svibnja sljedeće godine. Ona će utjecati na sve putnike iz trećih zemalja koji su u bezviznom sustavu za kraći  boravak, uključujući i nama susjedne zemlje poput Bosne i Hercegovine. Morat će prije puta tražiti autorizaciju, koja se može ili ne mora dobiti, i platiti je sedam eura.

Prvi sustav, EES (Entry/Exit System), automatizirani je informatički sustav namijenjen za registraciju državljana zemalja izvan EU koji putuju na kraći boravak, svaki put kada prelaze vanjske granice zemalja EU. Kratki boravak odnosi se na razdoblje do 90 dana unutar bilo kojeg razdoblja od 180 dana. Ovo razdoblje računa se kao jedno razdoblje za sve europske zemlje koje se koriste sustavom EES. Sustav će elektronički registrirati ulaske, izlaske i odbijanja ulaska u EES. Putnici će na granici morati dati biometrijske podatke, poput otisaka prstiju i skeniranja lica. Iako je sustav automatiziran, na Cipru i u Irskoj putovnice će se i dalje obrađivati ručno.

Druga, značajnija promjena, ETIAS (Europski sustav informacija o putovanjima i autorizaciji), trebala bi stupiti na snagu do svibnja sljedeće godine, nakon nekoliko odgoda, kako je najavila povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson. Prema novim pravilima, državljani trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, morat će prije putovanja ispuniti obrazac i zatražiti autorizaciju za ulazak. Postupak zahtijeva uplatu od sedam eura, pri čemu su izuzeti mlađi od 18 i stariji od 70 godina. Odobri li se ulazak, on vrijedi tri godine ili do isteka putovnice, ako ističe ranije. Obrazac se ispunjava online, a tako se prima i odgovor. Čekanje na odobrenje bit će kratko, od nekoliko minuta do četiri dana. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebno dostaviti dodatne informacije ili dokumente, što može produljiti proces do 14 dana, a neki putnici mogu biti pozvani na razgovor, što može produljiti rok na 30 dana.

Važno je napomenuti da posjedovanje valjane ETIAS autorizacije ne jamči automatsko pravo ulaska. Kada putnik stigne na granicu, službenici će ponovno provjeriti ispunjava li uvjete za ulazak, a putnici koji ne ispunjavaju uvjete bit će odbijeni.

I za ETIAS vrijede ista pravila kao i za EES: kratak boravak znači do 90 dana unutar bilo kojeg razdoblja od 180 dana. Ovo razdoblje računa se kao jedno razdoblje za sve europske zemlje koje se koriste EES-om. Rok važenja autorizacije je tri godine ili do isteka putovnice, ako ona ističe prije toga.

GALERIJA Krk, Korčula, Brač, Hvar... Znate li nabrojiti 15 najnaseljenijih hrvatskih otoka? Rijetki 'prebace' 10.000 stanovnika

Hrvatska je ušla u Schengen: U Europu bez osobne iskaznice i putovnice
1/19

Komentara 46

BA
Basina
12:12 21.08.2024.

Je li se sto zna za imigrante je li i oni podliježu istom zakonu ili će preko granice kao i dosada bez dokumenata i na silu ili ili preko polja bez kontrole

CI
Cibetka
12:17 21.08.2024.

Znaci normalni prelazak se placa i maltretiraju vas ,a po šumama i gorama badava i bez kontrole.

SH
SAMOSTALNA HRVATSKA
12:19 21.08.2024.

I komšije koje su nam zapalile zemlju i napravile štetu od ko zna koliko miljardi ......isto 7 evra plus scan lica .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije