VELIKI DAN U SINJU

Jure Domazet Lošo slavodobitnik je 309. Sinjske alke sa šest punata

Sinj: 309. Sinjska alka
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/20
04.08.2024.
u 19:32

Svoj dolazak je najavio i premijer Andrej Plenković s kojim se očekuje barem polovica ministara, a zacijelo će Sinj biti pun saborskih zastupnika koji su već 'debelo' na godišnjim odmorima

  • U Sinju se danas trči 309. Sinjska alka pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića
  • Stigao je državni vrh, uz predsjednika tu su i Andrej Plenković, Tomislav Tomašević, Gordan Jandroković...
  • Predsjednik je ove godine ugostio i predsjednicu Republike Kosovo Vjosu Osmani 

Tijek događaja:

19:33Jure Domazet Lošo slavodobitnik je 309. Sinjske alke. Osvojio je ukupno šest punata, jedan u prvoj, srida u drugoj i dva u trećoj utrci. Osvojio je i baru s 11 punata, a sada je došao do najvećeg trofeja, slavodobitničkg plamenca. Jure Domazet Lošo je 37 godišnjak, zaposlen u MUP-u u Interventnoj jedinici splitske policije. Debitirao je 2022. godine kao pratitelj barjaka i do sada je osvojio dvije bare, ovo mu je prva Alka. Domazet Lošo jaše na konju Rafael Santi iz Alkarske ergele


19:10 - Počela je posljednja trka koju predvode alkari s najmanjim brojem bodova. Najveći broj punata, po četiri, imaju Tino Radanović, Jure Domazet Lošo i Božo Mandac, piše Slobodna Dalmacija.


18:48 - Na tradicionalnom vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima i ove se godine okupilo mnoštvo uzvanika, među kojima je bio cijeli državni vrh, a posebna gošća bila je  predsjednica Kosova Vjosa Osmani kojoj je uručen i prigodni dar. Predsjednica Kosova Osmani stigla je na Sinjsku alku na poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je, kao i prethodnih godina, pokrovitelj Sinjske alke.

Predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić u svojem je obraćanju nazočnima istaknuo kako je Alka jedinstvena kulturna manifestacija u cijelome svijetu. "Sinjska alka je biser Hrvatske koji ljubomorno čuvamo," poručio je Jukić na prijemu. Jukić je u govoru naglasio kako je Alka lokalna, nacionalna, ali i svjetska manifestacija jer je 2010. godine uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

GALERIJA Državni vrh na Sinjskoj alci

Sinj: 309. Sinjska alka
1/43

Na prijem je stigla i predsjedateljica Vijeća ministra BiH Borjana Krišto. eđu gostima i uzvanicima bili su brojni predstavnici hrvatskog političkog, kulturnog i vjerskog živost, među njima i načelnik Glavnog stožera OS RH general -pukovnik Tihomir Kundid, te nadbiskup splitsko-makarski mons. Zlatko Križić.


17:15 - Himnom Republike Hrvatske svečano je otvorena 309. Sinjska alka. Ivo Zorica, najtrofejniji alkar u povijesti s 11 odličja, brani titulu pobjednika.


16:37 - Danas se natječe maksimalan broj natjecatelja, njih 17, a među njima je i jedan debitant. Josipu Jadrijeviću ovo je prva Alka, doznaje HRT, a ističu i kako na ovom natjecanju često pobjeđuju novi natjecatelji jer ne osjećaju dodatan pritisak usporedbe s prošlogodišnjim rezultatima. Zbog održavanja Olimpijskih igara i obveza HRT-a prema tom događaju, došlo je do promjene protokola Sinjske alke koja će iznimno ove godine početi nešto kasnije, nakon 17 sati.


16:28 - Sinjsku alku uživo će pratiti i Tomislav Tomašević koji na tu manifestaciju dolazi svake godine otkako je došao na poziciju gradonačelnika Zagreba. Nije želio davati izjave o predsjedničkim izborima te je kratko poručio da će Možemo objaviti kandidata u rujnu te kako smatra da Sinjska alka i sutrašnje obilježavanje godišnjice Oluje u Kninu trebaju dobiti svu pažnju, odnosno da ih ne smiju zasjeniti politička zbivanja.


16:18 - Počeo je prijem u Alkarskim dvorima. gdje su predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković izbjegli međusobno rukovanje, što je izazvalo pozornost nazočnih. Miro Bulj u narodnoj nošnji se fotografirao s turistima i mještanima.

04.08.2024., Sinj - Odrzava se 309. Sinjska alka. Okupljaju se alkari i uzvanici te turisti koje zanima dogadjaj. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL


16:03 - Po dolasku na Sinjsku alku, Andrej Plenković posjetio je crkvu, a nakon toga je kratkom izjavom izrazio veselje što se ponovno nalazi u Sinju u tako dobroj atmosferi. Zatim je iskoristio priliku govoriti o predsjedničkim izborima i nekim drugim aktualnim temama. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.


15:45 - Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u Sinj je stigla Black Hawk helikopterom u pratnji savjetnika predsjednika RH Nevena Pelicarića.

Sinj: 309. Sinjska alka
1/7

15:25 - Maloprije je u Sinj došao Zoran Milanović, rukovao se s gradonačelnikom Mirom Buljem i pristiglim dužnosnicima, a zatim se zaputio u muzej. Kada je izašao iz auta, dio okupljenih nakratko je zapljeskao, a čuli su se i povici "stigao je naš".


15:11 - Gradonačelnik Sinja Miro Bulj stigao je na Alku u narodnoj nošnji i dao kratku izjavu za medije. "Sinjska alka je sjećanje na povijesnu bitku u kojoj su naši pradjedovi zaustavili islamskog osvajača. To je povijesni trenutak" kazao je. "Pratim ja sve, ali Sinjska Alka za mene je svetinja" kazao je, upitan o Olimpijskim igrama, a pohvalio se i činjenicom da Sinj 2023. godine bilježi pozitivan prirast stanovništva. Komentirajući političare koji su najavili svoj dolazak na manifestaciju, rekao je da će Andreja Plenkovića pitati za planiranu brzu cestu do Sinja koja još nije izgrađena. "Zoran Milanović moram reći je jedini dužnosnik u ovih tri godine mandata koji se javio i došao u grad Sinj" dodao je gradonačelnik.


12:30 - Naravno, svoj dolazak je najavio i premijer Andrej Plenković s kojim se očekuje barem polovica ministara, a zacijelo će Sinj biti pun saborskih zastupnika koji su već 'debelo' na godišnjim odmorima. Sinj je od petka pun gostiju koji uživaju u viteškim alkarskim nadmetanjima. Bara i Čoja bile su izvrsne, u nedjeljno jutro svi su još pod dojom jučerašnje Bare u kojoj su se čak četiri alkara pripetavala po kiši, a pobjedu je odnio Mihovil Župa. Dan prije, u petak Baru je osvojio Jure Domazet Lošo.


11:00 - Pucnjevi mačkula sa Satrog grada i budnica limene glazbe označili su veliki dan u Sinju, gdje se danas trči 309. Sinjska Alka. Kao i svake godine, i 309. izdanje Sinjske alke održava se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, a među brojnim uzvanicima te gostima bit će i predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani Sadriu. Danas će se tradicionalno u 14 sati kod alajčauša okupiti alkara i alkarski momci odakle će nakon smotre  alkarska povorka proći ulicama Sinja i u 14,45 sati stići u Alkarske dvore gdje su u 15,30 održava vojvodin prijem na kojem će biti svi gosti i uzvanici.

VEZANI ČLANCI: 

Nakon pozdravnog govora Stipe Jukića, predsjednika Viteškog alkarskog društva i uručenja darova predsjedniku Milanoviću i predsjednici Republike Kosovo Vjosi Osmani Sadriu te prigopdnog programa, svi odlaze na Alkarsko trklaište gdje će u 17 sati započeti 309. Sinjska Alka, manifestacija koja je pod zaštitom UNESO-a, kao nematerijalna svjetska baština, ali koja je oduvijek prvorazredni politički događaj,

Trčala se i pred Franjom Josipom, Titom, Tuđmanom, svih hravtskim predsjednicima i premijerima. Lani ju je pratila mađarska predsjednica Katalin Novak, a 2022. slovenski predsjednik Borut Pahor.

>>> FOTO 308. Sinjska alka

Sinj: 309. Sinjska alka
1/37

 

Komentara 13

EJ
ejStef
21:43 04.08.2024.

Dobar primjer kako su Hrvati vazda bili progresivan narod. Svaki alkar svog momka ima i tako već stotinama godina. Ovi iz Pariza bi u Sinj morali doći učiti...

BJ
bjmaro
17:54 04.08.2024.

To ne gledam otkako Bulj to pretvorio u vlastiti primitivni perfomans . Jedne godin kontrolirao je osobno kvalitetu trkališta Itd. Ali političari se lijepe

LE
Levanto
16:13 04.08.2024.

Koliko se sićan u Dalnaciji je tovar uvik bija prvi izbor i posta je tako simbol Dalmacije. Tvrdoglav, uporan, s malo trave bija je pravi težak svomu gospodaru. U zoru bi budija njaka i ka pivac budija selo. Uglavnom sum su sivi, ne znaš jeli posidijabod starosti oli je sivac po rođenju. Lipi dragi tovari. A sinjani se uvatili konja i onda se zovu Dalmatinca. A ni isto biti fetivi Dalmatinac oli oni iza brda ča su ih zvali Vlaji, Vlasi, Morovlasi oli Morlaci. Oni su tamnije puti, ka Miro. On je pravi Morlak. I justa ima kriva. To je njoma u genima. Svi su pušili zemljane lule s kamižon od po metra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije