VELIKI USPJEH

Hrvatski restorani zadržali Michelinove zvjezdice, objavljen popis svih restorana s prestižnim oznakama

Zagreb: Restoran Noel - suvlasnik restorana Ivan Jug i chef Bruno Vokal
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
30.06.2022.
u 15:08

Dodajmo kako je uz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand, uvršten i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas nosi ukupno 12 restorana, dok još 62 restorana imaju preporuku ovog priznatog gastronomskog vodiča.

Iznenađenja nikakvih nije bilo, Michelinove zvjezdice zadržali su, i u ovogodišnjoj selekciji, svi hrvatski restorani koji su i dosad bili nositelji spomenute oznake.

 

Iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) priopćili su danas kako se zvjezdicom i dalje mogu ponositi šibenski Pelegrini, dubrovački Restaurant 360, rovinjski Monte i Agli Amici, zagrebački Noel, kvarnerska Draga di Lovrana, novaljski Boškinac i korčulanski Lešić Dimitri, ali i kvarnerski Nebo by Deni Srdoč u Hiltonu te lošnjski Alfred Keller u hotelu Alhambra.

 

I Zelene su zvjezdice tu, odnosno Michelin Green Star, koja se dodjeljuje za predanost u održivoj i odgovornijoj gastronomiji, jedna je ostala u zagrebačkom Zinfandel'su, dok je drugu ove godine dobila korčulanska Konoba Mate. 

 

– Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka. S obzirom da njihov sustav dodjele oznaka i preporuka predstavlja kompleksan, složen i vrlo tajnovit proces, ovu su sjajne vijesti i velik uspjeh hrvatskih restorana, čijim vlasnicima i osoblju upućujem iskrene čestitke. HTZ je glavni nacionalni partner Michelina i naša suradnja s ovim globalno prepoznatim brendom, čija se preporuka uvažava i cijeni, svakako doprinosi još boljem pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj mapi, a samim time i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastronomske destinacije – rekao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, odakle su poručili i kako je, uz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand uvršten i splitski restoran Šug. 

 

– Uzimajući u obzir da su hrana i piće na globalnom turističkom tržištu među glavnim motivima putovanja, u našoj novoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. identificiran je veliki potencijal za iskorištavanje sinergija i daljnji planski razvoj na području eno-gastronomije, koju želimo temeljiti na autentičnoj ponudi hrane i pića. Kroz vrhunsku gastronomiju turisti dobivaju nezaboravan doživljaj destinacije, a konzumiranjem lokalnih namirnica podupiru se domaći proizvođači. Uvrštenje u svjetski poznate vodiče poput Michelina priznanje je za sve koji kontinuirano rade na kvaliteti – kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, dok je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelin vodiča, istaknuo da su njihovi inspektori posebno vodili računa "o kvaliteti kulinarskih doživljaja restorana, a timovi su dokazali dosljednost, pokazujući koliko je stalna kvaliteta bitan i važan kriterij za izdvajanje i dobivanje Michelin zvjezdica".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije