na granici Izraela i Gaze

VIDEO Dramatičan niz snimki iz Sderota: Kako su spašene djevojčice koje su izgubile roditelje

Spašavanje djevojčica
Foto: Telegram "South first Responders“
1/32
06.11.2023.
u 12:05

Ovi događaji od 7. listopada potaknuli su rat u Izraelu koji i dalje traje te je do sada smrtno stradalo više od 1400 Izraelaca, većinom civila, i gotovo 10.000 Palestinaca, također većinom civila

Iako će sutra biti mjesec dana od napada Hamasa na izraelska naselja uz granicu s Gazom, mnoge snimke tog događaja tek ovih dana izlaze u javnost. Tako je na Telegram kanalu „South first Responders“, izraelske humanitarne udruge koja je nakon napada prikupljala tijela ubijenih Izraelaca te prikupljala snimke s nadzornih i automobilskih kamera iz pogođenih mjesta, objavljen dramatičan niz snimki iz grada Sderota, mjesta na granici Izraela i Gaze, a koje prikazuju slučaj spašavanja dviju djevojčica koje su tog 7. listopada izgubile roditelje.

Naime, veća skupina hamasovaca u Sderotu je imala za cilj policijsku postaju. Prva snimka s nadzorne kamere prikazuje dolazak Hamasovih teško naoružanih pripadnika pred policijsku postaju u Sderotu, u središtu grada, te njihovo neselektivno pucanje po civilnim vozilima koja prolaze tim područjem. Na snimci se vidi kako iz neposredne blizine ubijaju vozača jednog automobila te okršaj sa stražarima oko policijske postaje. Također, na snimci je prikazano kako postaju gađaju iz ručnog raketnog bacača.

Druga snimka s iste kamere prikazuje dolazak automobila u kojem se nalaze majka Odia Swissa i njezine dvije kćeri od tri i šest godina. Automobil vozi Amer Abu Sabila, 25-godišnji izraelski arapski građevinski radnik iz beduinskog gradića Abu Talul u Negevu. Naime, uoči tog događaja ubijen je otac obitelji Dolev Swissa u blizini trgovačkog centra u gradu kada je obitelj naišla na teroriste. Tada je majka Odia pokušala bježati s mjesta pucnjave, a u tome joj je pomogao 25-godišnji Amer Abu Sabila koji se tu našao i preuzeo volan automobila. Kćeri su bile na zadnjem sjedištu automobila. Vjerojatno su se uputili prema policijskoj postaji tražeći sigurnost, no nažalost i tamo su ih dočekali teroristi koji su iz neposredne blizine ubili i Abu Sabilu i Odiu Swissa. Kćeri od tri i šest godina ostale su neozlijeđene jer su tijekom napada ležale na podu vozila.

U međuvremenu su hamasovci osvojili policijsku postaju, ubivši pritom policajce koji su bili u njoj. Treća snimka prikazuje dolazak izraelskog policijskog pojačanja i njihovu borbu s teroristima u zgradi. Policajci prolaze pokraj automobila, no zatim zastanu kada čuju krike uplašene djece. Ubrzo ih jedan od policajaca spašava iz automobila i odvodi na sigurno.

Zadnja snimka nije s nadzorne kamere nego s kamere koju je nosio policajac koji je spasio djevojčice. Na njoj se čuje molba starije djevojčice da se prestane pucati, a nakon što joj je objašnjeno da je riječ o izraelskoj policiji, šestogodišnjakinja govori da je tu s mlađom sestrom i moli da ih odvedu.

Djevojčice su spašene, ali ubijeni su njihovi roditelji, kao i izraelski Arap koji im je pokušao pomoći. Toga dana ubijeno je u Sderotu 50-ak civila i više od 20 policajaca. Sigurnosne snage uspjele su eliminirati sve teroriste iz policijske postaje, njih više od 10, a nakon toga i sama policijska postaja uništena je bagerom zbog opasnosti od mogućih eksplozivnih naprava. Kontrola nad gradom potpuno je vraćena 8. listopada.

Ovi događaji od 7. listopada potaknuli su rat u Izraelu koji i dalje traje te je do sada smrtno stradalo više od 1400 Izraelaca, većinom civila, i gotovo 10.000 Palestinaca, također većinom civila.

VEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Viktor999
Viktor999
13:04 06.11.2023.

A i ajatolasima tzv. palestinci i njihove vojne formacije služe samo za izazivanje napetosti, da ih vole dovezli bi ih sebi doma (sve me strah da hoće)

Avatar Kentakičiken
Kentakičiken
12:37 06.11.2023.

Pamćenje "zapada" je kao kod zlatne ribice... za čas su zaboravili zločin Hamasa i pilaju po "patnji Gaze". Dok o njihovoj koži nije riječ, žele da zaboraviš i oprostiš odmah. ... A dovoljno se sjetiti kako su satrali Dresden sa zemljom iz čiste osvete🤨 Onda nisu spominjali ni civile, ni bolnice ni djecu. Licemjeri su to. Veliki. Znamo iz iskustva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije