Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLIZIŠTA U KALIFORNIJI

VIDEO Jezivi prizori iz naselja za bogataše: Luksuzne vile vise na litici, očajni vlasnici ih mogu samo gledati

Klizišta u Kaliforniji
Reuters
05.03.2024.
u 17:10

Vlasnici kuća u bogatim gradovima zabrinuto promatraju jake oluje koje su uzrokovale bujične poplave i eroziju obale

Obilne kiše u južnoj Kaliforniji izazvale su klizišta koja prijete skupocjenim nekretninama. Guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je izvanredno stanje u osam okruga, dok je za područje Los Angelesa, Santa Barbare i San Luis Obispa izdano upozorenje na opasnost od poplava. Inače, kako piše Guardian, u prva dva mjeseca ove godine na području južne Kalifornije palo je oko 45 centimetara kiše, što je više nego duplo više od uobičajene količine kiše za to razdoblje. Vlasnici luksuznih zdanja u gradovima poput San Clementea i Dana Pointa svakodnevno nadziru svoje imanje jer su klizišta uzrokovala pomake, a jedan od vlasnika, Alan Ashavi, kazao je da mu je bazen skoro odsklizao niz stijenu.

Država Kalifornija će na kraju snositi troškove za zaštitu nekretnina od sve jačih oluja, povišenog mora i odrona. Troškove javno financiranih programa pomoći u slučaju katastrofa i isplate osiguranja koje subvencionira država snosit će svi, uključujući i one koji ne posjeduju luksuzne kuće s pogledom na ocean. A takvih je mnogo. Naime, većina latinoameričkih i crnačkih kućanstava u Kaliforniji nema vlastite domove, već žive u najmu. Los Angeles Times procjenjuje da bi 150 milijardi dolara vrijedne imovine u Kaliforniji mogle biti pogođene poplavama i erozijom do 2100. godine. To će, piše Guardian, vjerojatno rezultirati povećanjem premija osiguranja i troškova obnove nakon katastrofa koje će snositi država.

Neki gradovi promiču strategiju "upravljanog povlačenja", koja uključuje premještanje objekata s ruba mora radi prilagođavanja promjenjivom obalnom okolišu. Međutim, u nekim mjestima poput grada Pacifica, stanovnici su 2016. bili prisiljeni na neplanirano iseljavanje nakon što je desetak rezidencija na liticama moralo biti srušeno radi sigurnosnih razloga, što je na kraju koštalo 16 milijuna dolara.

Osiguranje kuća koje se nalaze u požarnom području već je veliki problem. Lani se sedam od 12 osiguravajućih kuća u Kaliforniji - koje su zajedno odgovorne za oko 85 posto tržišta - povuklo i ne žele osiguravati nove stambene i poslovne prostore zbog velike opasnosti od vatre. Vlasnicima kuća preostaje jedino da kupe skupo osiguranje koje nudi država. Još uvijek se raspravlja o tome koliki bi rizik vlasnik kuće trebao preuzeti kada živi na opasnom mjestu.

VEZANI ČLANCI:

Međutim, piše Guardian, nije samo pitanje koje se tiče Kalifornije - druge države poput Louisiane, Floride i Teksasa također se suočavaju s izazovom pronalaženja načina kako financirati katastrofe i osiguranje vezano uz klimatske promjene. Slična situacija bit će prisutna i u svim ostalim područjima pogođenima klimatskom krizom. Kako je naglasio guverner Newsom, "Amerika će sve više osjećati posljedice utjecaja klime."

GALERIJA Na Sljemenu je održano natjecanje u snowboardu, vratolomija nije nedostajalo

Klizišta u Kaliforniji
1/46

Komentara 3

DA
darko122
18:16 05.03.2024.

Pisac ovog teksta "prošo je gramatiku, ali pao iz pisci", rezultat napisano, "što je više nego duplo više od uobičajene količine kiše za to razdoblje"

HO
homofobic
06:37 06.03.2024.

"Zabrinuti" vlasnici traze graditelje i pripremaju se za novu izgradnju. Sada tocno znaju sta zele malo promjeniti a osiguranje ce sve to platiti. Novi namjestaj, uredenje i usput se rijese stotina tisuca vrijednosti garderobe koja im vise nije interesantna. doktorice pametni i imucni grade upravo na takvim mjestima! Otici ce mjesec-dva u brda, pa malo u Juzna mora, bit ce sezona konjskih trka, malo kazalista Broadway i pola godine je dovoljno za izgraditi novi dom iz snova. To je kao kupiti novog muza ili novu zenu ili se naviknuti na svoj novi izgled u ogledalu poslije plasticne operacije. Obicni ljudi, narocito na Balkanu, nemaju pojma kako zivot katkada postane monoton i malo uzbudenja s ponovnom gradnjom doma je tako dobro dosao.

DO
doktorica
21:23 05.03.2024.

evo im sada pogled ,svatko pametan na gradi na takvom terenu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije