NAPETA SITUACIJA NA ISTOKU

VIDEO Kina građanima prikazuje jezivi dokumentarac: Detaljno objasnili invaziju na Tajvan

A screen shows news footage of military drills conducted in areas around the island of Taiwan  by the Eastern Theatre Command of the PLA in Beijing
Foto: TINGSHU WANG/REUTERS
1/4
18.09.2024.
u 09:15

Iako se za sada radi o fikciji, neki američki dužnosnici izjavili su da vjeruju da se kineski predsjednik Xi Jinping priprema započeti invaziju Tajvana do 2027. godine

Kineska državna televizija objavila je dokumentarnu seriju koja prikazuje kako bi mogao izgledati vojni sukob s Tajvanom. Šesta epizoda "Quenchinga" traje 20 minuta i sadrži nacionalističke prikaze vojne moći, operacije dronovima, raketne vježbe i elektronsko ratovanje u simuliranom napadu. Epizoda počinje govorom kineskog vojnika koji izražava žaljenje zbog separacije Tajvana i Kine te čežnju za nacionalnim ujedinjenjem.

Dokumentarac detaljno prikazuje kako bi kineska vojska koristila dronove i helikoptere za premještanje trupa na otok, ali i žestoki otpor Tajvanaca opremljenih prijenosnim protuzračnim raketama kakve im dostavlja SAD. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na pisani zahtjev Newsweeka za komentarom. Kina već godinama pojačava intenzitet vojnih aktivnosti u blizini Tajvana, nastojeći stvoriti pritisak na vodstvo te zemlje. Kineske demonstracije moći naročito su eskalirale nakon svibnja kada je na vlast u Tajvanu došao predsjednik Lai Chingt-te, kojeg Peking smatra separatistom.

Direktorica indo-pacifičkog programa German Marshall Funda SAD-a, Bonnie Glaser, kazala je za Newsweek da Kina dokumentarnom serijom nastoji projicirati tvrdolinijaški stav prema Tajvanu. "Komunistička partija želi dokazati da je spremna braniti suverenitet nacije, naročito sada kada Tajvan ima novog vođu koji naglašava da se radi o neovisnoj državi koja nije podređena Kini" objasnila je. Iako je nemoguće predvidjeti koliku će važnost javnost pridati tom problemu, Glaser smatra da prosječnog Kineza muče "ekonomija, nezaposlenost mladih i druge stvari koje direktno utječu na njihove živote, ne Tajvan".

Na Tajvanu pak planiraju sljedeće godine objaviti TV dramu nazvanu "Zero Day" koja će prikazati hipotetski sukob s Kinom iz njihove perspektive. Serija će sadržavati dramatične scene kineske pomorske blokade, kaos u gradovima i povlačenje tajvanske vojske s prvih linija borbe na otoku Kinmenu.

POVEZANI ČLANCI:

Iako se za sada radi o fikciji, neki američki dužnosnici izjavili su da vjeruju da se kineski predsjednik Xi Jinping priprema započeti invaziju Tajvana do 2027. godine. U odgovoru na rastuće prijetnje, Tajvan je pojačao svoj obrambeni sustav strateškim vojnim nabavama iz SAD-a, a počeo je i provoditi vlastite programe, poput lansiranja prve podmornice prošle godine. Osim toga, produljili su trajanje obveznog služenja u vojsci za novake s četiri mjeseca na godinu dana.

GALERIJA Kinezi usidrili "čudovišni brod" u Južnokinesko more

A screen shows news footage of military drills conducted in areas around the island of Taiwan  by the Eastern Theatre Command of the PLA in Beijing
1/12
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije