VLAK JE UVIJEK BRŽI

VIDEO Maskota HŽ-a upozorava na oprez: Uz žapca Andriju sigurno na putu do škole

Hrvatske željeznice/Screenshot
06.09.2024.
u 10:22

Nova školska godina donosi brojne izazove, ali i radionice na temu akcije „Vlak je uvijek brži“ koju HŽ provode već 24 godine, a koja će obuhvatiti nove generacije učenika u osnovnim školama, ali i odraslih sudionika

Nova školska godina je pred vratima. Stotine tisuća djece naći će se 9. rujna na prometnicama. Neki od njih na putu do škole morat će proći uz željezničku prugu ili preko nje i zato je važno da znaju kako se ponašati u svakom trenutku. HŽ Infrastruktura i ove godine poziva roditelje i nastavnike, ali i sve druge odrasle u njihovu okruženju, da djeci skrenu pozornost na opasnosti koje prijete prilikom neopreznog prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu.

Svojim novim priopćenjem pozivaju sve učenike da u školu, uz ruksak s udžbenicima, pernicama i bilježnicama, ponesu i svoje znanje o ponašanju u prometu. Žabac Andrija, maskota edukativno-preventivne akcije „Vlak je uvijek brži“ (VJUB), poručuje:

- Budite odgovorni i prelazite preko pruge samo na obilježenim mjestima. Strogo je zabranjeno kretati se po pruzi ili po stazama uz prugu kao i bacati kamenje i druge predmete na vlakove i prugu.

- Igra na pruzi strogo je zabranjena! Baš kao i penjanje na vagone i stupove kontaktne mreže! Osim što možete pasti i ozlijediti se, postoji još veća opasnost, a to je opasnost od strujnog udara! Opasno je dirati i signalne ili druge uređaje uz prugu. Napon na pruzi je oko 113 puta jači od onog u kućanstvu, a za nastanak strujnog udara nije ni potrebno dodirnuti žice, već je dovoljno biti udaljen i dva metra od dijelova kontaktne mreže.

POVEZANI ČLANCI:

- Prije prelaska preko željezničke pruge obavezno stanite i, uz poštivanje prometnih znakova i željezničke signalizacije, prijeđite tek kada se uvjerite u to da ne nailazi vlak. Ako je polubranik spušten, pričekajte da se on podigne, a ako polubranika na prijelazu nema, već su ondje prometni znakovi Stop i Andrijin križ, zaustavite se i dobro pogledajte oko sebe.

- Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega strojovođa, nakon što na pruzi vidi automobil ili osobu, vlak ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok nisu u blizini. Zato nemojte nositi slušalice u blizini željezničke pruge i ne gledajte u mobitel! I zapamtite – vlak je uvijek brži!

Nova školska godina donosi brojne izazove, ali i radionice na temu akcije „Vlak je uvijek brži“ koju HŽ provode već 24 godine, a koja će obuhvatiti nove generacije učenika u osnovnim školama, ali i odraslih sudionika. Svim učenicima, nastavnicima i roditeljima iz HŽ-a žele sretan početak školske godine i puno uspjeha!

VIDEO Besplatna vožnja starim tramvajem povodom 133. rođendana ZET-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije