neočekivano otkriće

VIDEO Materijal oko Crvenog diva poprimio spiralnu strukturu

kobila
Foto: Reuters
1/2
10.10.2012.
u 21:57

Ovo je prvi put da je struktura spiralnog oblika pronađena oko jedne zvijezde tog tipa

Astronomi su koristeći teleskop ALMA potpuno neočekivano otkrili spiralnu strukturu u materijalu oko stare zvijezde R Sculptoris, prenosi Phys. To je prvi put da je takva struktura pronađena oko jednog Crvenog diva te, logično, prvi put da su astronomi uspjeli dobiti potpune trodimenzionalne informacije o takvoj spirali.

- Dosad smo oko te vrste zvijezda viđali omotače, ali to je bio prvi put da smo vidjeli materijal kako u spiralnom obliku izlazi iz zvijezde, zajedno s omotačem - rekao je glavni autor znanstvenog rada u kojemu su predstavljeni rezultati istraživanja, Matthias Maercker sa Sveučilišta u Bonnu u Njemačkoj.

Komentara 1

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
07:09 11.10.2012.

... ljudi moji koji obrat ?!?! ... prije je bio samo "omotač" a sada vidi ti tog neviđenoga čuda - spirala ?!?! ... što nam nakon ovog otkrića donosi sutra ? ... jedva čekam petak zbog vjerujem dobrih posljedica za čovječanstvo nakon otkrića ove "spirale" ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije