PONIZIO GA

VIDEO Nije mu ostao dužan: Evo kako je Putin odgovorio na Vučićev nedolazak na summit BRICS-a

Serbian Deputy Prime Minister Aleksandar Vulin arrives for the BRICS Summit in Kazan
Foto: Kirill Zykov/BRICS-RUSSIA2024.RU
1/3
24.10.2024.
u 07:55

Vučić je na svoj odgovor čekao sve do dan prije samog summita, i umjesto osobnog dolaska poslao potpredsjednika Vlade Aleksandra Vulina

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić dobio je svoj odgovor od ruskog čelnika Vladimira Putina, nakon što mu je trebalo čak mjesec i pol da odgovori na poziv na summit BRICS-a, koji se održava posljednja dva dana, uključujući i danas, u Kazanu. Kako prenose srpski mediji, Vučić je na svoj odgovor čekao sve do dan prije samog summita, i umjesto osobnog dolaska poslao potpredsjednika Vlade Aleksandra Vulina. 

- Bio sam vrlo iskren s predsjednikom Putinom i rekao sam mu da je to ranije bilo planirano, ali nisam to skrivao i rekao sam mu 'dragi gospodine predsjedniče, i da tih posjeta nije bilo, bilo bi mi izuzetno teško zbog raznih stvari koje jako dobro poznajete. Vjerujem da razumijete Srbiju'. Srbija je jedina zemlja u Europi, slovom i brojkom, koja nije pristupila niti jednoj deklaraciji, a samo u ovoj godini bilo ih je 44 protiv Ruske Federacije - objasnio je Vučić. 

- On to jako cijeni i rekao sam mu da ništa od ovoga nije teško, ali da ćemo poslati delegaciju. Ići će potpredsjednik Vlade Aleksandar Vulin, ministar Gašić, ministrica Mesarović i ministar Popović. Stoga će oni predstavljati našu zemlju na summitu BRICS-a - pravdao se srbijanski predsjednik. 

Ipak, izgleda da ovaj potez nije dobro odjeknuo kod Putina, piše Nova.rs, što se moglo jasno vidjeti kod dočeka Vulina u Kazanu. Naime, potpredsjednika srbijanske vlade u Rusiji je dočekao tek obični činovnik, predsjednik Državnog vijeća Tatarstana Farid Muhametšin. 

- Vulin je dočekan tortom i čak-čak poslasticom - pisao je i ruski državni medij Sputnjik. Inače, BRICS, ideja koja je potekla iz Goldman Sachsa prije dva desetljeća opisujući rastući gospodarski utjecaj Kine i drugih tržišta u nastajanju, sada je skupina koja obuhvaća 45 posto svjetskog stanovništva i stvara 35 posto globalnog BDP-a.

Čelnici zemalja BRICS-a, uključujući kineskog predsjednika Xi Jinpinga, indijskog premijera Narendru Modija i ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozvali su u srijedu na prekid vatre u Pojasu Gaze i nagovijestili uspostavu vlastitog sustava za prekogranična plaćanja, a Ukrajinu su u završnoj izjavi spomenuli samo jednom. Završna izjava samita BRICS-a u Kazanju u Tatarstanu na 43 stranice dotiče se tema od geopolitike i narkotika do umjetne inteligencije i čak zaštite velikih mačaka, ali u nekim važnim pitanjima manjkaju pojedinosti. 

Budući da je pod do sada najstrožim zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini, Moskva je jako oprezna da ne otkrije previše pojedinosti o svojim financijskim i trgovinskim odnosima strahujući od još više američkih sankcija. Međutim, u zajedničkoj izjavi vidi se da je postignut slab napredak u uspostavi alternativnog sustava plaćanja, koji bi, kako se nadaju neke članice, mogao pomoći u financiranju transakcija između zemalja članica BRICS-a. Dolar nije spomenut.

>> VIDEO Govor Grlića Radmana sa skupa HDZ-a širi se mrežama. Evo što je sve rekao

Komentara 7

AL
alojzvodic
08:36 24.10.2024.

Srbija je jedna of rijetkih malih država koja profitira na sukobu Ustoka i Zapada. Trgovati, a ne ratovati.

ZA
zagabria3
09:30 24.10.2024.

'Dragi Putine, znaš da mi uvek sedimo na dve stolice'. Putin će to znati cijeniti.

23
234
09:12 24.10.2024.

Ne može se ìći naprijed a sjediti na 2 stolice. Ili pripadaš dobru ili zlu. Nema nesvrstanih , propali zajedno s Yu. Učite iz povijesti jer se ponavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije