Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGINULO GOTOVO 200 LJUDI

VIDEO Novo svjetlo masakra u Kabulu: Snimka marinca otkrila tajnu o kojoj Pentagon nikad nije rekao ni riječi

Napad u Kabulu
screenshot/CNN
26.04.2024.
u 10:17

Pentagon je inzistirao na tome da su svi smrtni slučajevi i ozljede u napadu u Kabulu 2021. bili posljedica eksplozivne naprave i kuglica koje je ispalila u gomilu. Međutim, snimka, koju je objavio CNN, baca novo svjetlo na taj slučaj.

CNN je objavio ekskluzivnu videosnimku koja postavlja pitanja o događajima koji su se odvijali 26. kolovoza 2021. godine ispred zračne luke u Kabulu u Afganistanu. Tada se, naime, dogodio samoubilački napad na zračnu luku u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i oko 170 afganistanskih civila. Do napada je došlo dok su američke trupe pokušavale pomoći Amerikancima i Afganistancima da pobjegnu iz te zemlje nakon talibanskog preuzimanja vlasti.

Snimka CNN-a, snimljena "go-pro" kamerom američkog marinca koji je osiguravao sigurnost u području, prikazuje američko vojno osoblje kako zauzima obrambene položaje nakon eksplozije. Čuje se povremena pucnjava, a prema informacijama talijanske Agenzije Nova, nakon eksplozije došlo je do najmanje 11 vatrenih okršaja u roku od četiri minute. Ovo izaziva sumnje u broj vatrenih okršaja navedenih u istrazi američkog Ministarstva obrane, koja je izvijestila o samo tri simultana vatrena obračuna.

Ranije je Pentagon tvrdio da su sve žrtve događaja ispred zračne luke u Kabulu rezultat jedne eksplozije, dok su svjedočanstva o pucnjavi pripisivali "općoj zbunjenosti". Međutim, CNN je dovelo u pitanje rezultate istrage, citirajući svjedoke, uključujući desetak američkih vojnika prisutnih na mjestu događaja, koji su željeli ostati anonimni zbog straha za vlastitu sigurnost. Također su citirali afganistanskog liječnika koji tvrdi da je iz tijela ranjenih osoba osobno izvadio metke te lokalne zdravstvene radnike koji su govorili o "desecima žrtava" među Afganistancima zbog rana od vatrenog oružja.

Vojska i afganistanski civili koji su razgovarali s CNN-om rekli su da su čuli gotovo desetak pucnjava nakon eksplozije, što je više od uobičajenog za pucnjave upozorenja za rastjerivanje gomile u tom području. Svjedoci su također sugerirali mogućnost da su američke trupe, vjerujući da su napadnute, možda ubile afganistanske civile.

VEZANI ČLANCI:

ISIS-K, ili Islamska država Khorasan, izvršila je napad u 17 sati po lokalnom vremenu detoniranjem bombe koju je nosio samoubojica unutar betonskog koridora ispred Abbey Gatea, jednog od ulaza u međunarodnu zračnu luku Hamid Karzai u Kabulu. U to vrijeme područje je bilo prepuno stotina Afganistanaca svih dobi koji su se nadali ući u jedan od američkih teretnih zrakoplova koji su napuštali Afganistan, bježeći od talibana.

Pentagon je prvotno inzistirao na tome da su svi smrtni slučajevi i ozljede bili posljedica eksplozivne naprave i kuglica koje je ispalila u gomilu. Iako se priznaje da je bilo pucnjave američkih i britanskih snaga, tvrde da je to bilo ograničeno na tri rafala koja su bila gotovo istovremena - jedan od 25 do 30 metaka koji su u znak upozorenja ispalile britanske trupe i dva rafala američkih trupa usmjerena na osumnjičene militante. Navodno rafali nikoga nisu pogodili.

Spomenuta GoPro snimka marinca prikazuje neprekidno sve što se događalo prije i poslije eksplozije. Prikazuje 11 pucnjava nakon eksplozije, u trajanju od gotovo četiri minute. To je znatno više od tri "gotovo istovremena" rafala koja je spomenula Pentagonova istraga.

Jedan neprekidni rafal od oko 17 hitaca dogodio se nešto više od 30 sekundi nakon što je bomba eksplodirala, dok su u ostalih 10 rafala ispaljena po dva do tri metka. Ni u jednom trenutku na kameri se ne vide marinci kako pucaju niti je tko vidljivo pogođen vatrom. Nije jasno gdje su napadači ni na što pucaju. Snimka prikazuje marince, od kojih su neki prvi put raspoređeni u ratnu zonu, kako trče u zaklon nakon pucnjave i guše se plinom koji se oslobodio kada je eksplozija razderala kanistar na marinčevom pancirnom prsluku.

GALERIJA Tisuće njuškica stiglo u Zagreb: Pogledajte pse iz cijelog svijeta

Napad u Kabulu
1/57

Komentara 2

SE
Serengeti
12:01 26.04.2024.

Američki Pentagon je lagao? Ma nije moguće... 🤣😂

XM
Xman
19:30 27.04.2024.

Nista novo ,uvjek lazu i obmanjuju javnost.Nema sta majstori su u tome .Kao vojska su kukavice a uspijevaju zbog toga sto imaju dosta dobrog naoruzanja i ratuju na daljinu .Pobjegi su kao kukavice isto kao i iz Vjetnama .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije