POSLJEDNJI TRENUCI MIRA

VIDEO Ovako je Jablanica izgledala prije katastrofe: Predivno naselje nestalo pod silinom poplava i odrona

Jablanica prije i poslije katastrofe
Screenshot/YouTube/Nermin Leto
07.10.2024.
u 17:03

Snimka Nermina Leta sada služi kao bolan podsjetnik na stanje prije tragedije...

Nakon kobnih poplava i odrona koji su opustošili Donju Jablanicu, u općini Jablanica na jugozapadu Bosne i Hercegovine, Nermin Leto objavio je video koji je snimio dronom svega dva mjeseca prije katastrofe. Snimka, nastala 10. kolovoza 2024. u 18:42, prikazuje mirnu prirodu i kuće mještana, potpuno nesvjesnih buduće tragedije koja će zadesiti ovo područje.

"Ovaj video sam bio izbrisao na računalu. Nisu mi se sviđale boje jer je sunce već bilo zašlo. Tek sam nabavio novi dron i nisam mu bio vješt. Planirao sam se ponovno vratiti kada bude sunčan dan. Nažalost, ovo je zadnja snimka Donje Jablanice", piše uz video Leto. Snimka traje osam minuta i nudi detaljan pregled područja koje je sada prekriveno muljem i odronjenim kamenjem.

Podsjetimo, jaka kišna oluja koja je u petak zahvatila Bosnu i Hercegovinu uzrokovala je nezapamćene poplave i odrone u nekoliko dijelova zemlje. Najgore je pogođena Donja Jablanica, gdje je do sada otkriveno 15 tijela poginulih, a potraga za još najmanje pet nestalih osoba je u tijeku. Spasilačke ekipe suočavaju se s izuzetno teškim uvjetima – ogromni nanosi stijenja i ruševine obiteljskih kuća blokiraju prilaze i otežavaju akcije spašavanja.

U međuvremenu, vlasti u Hecegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) otvorile su istragu o kamenolomu iz kojega je bujica odnijela stijenje i sravnila naselje. Naložena su vještačenja i pribavljanje poslovne dokumentacije. Mediji u BiH su proteklih dana izvještavali kako iza kamenoloma stoji sarajevska kompanija Sani d.o.o. Jablanica, čiji je vlasnik izvjesni Dženan Honđo. Pritom su objavljivali fotografije u društvu s osuđivanim kriminalcima iz Sarajeva te su pozivali na njegovo uhićenje. Mediji tvrde i da je iz satelitskih snimki jasno kako je kamenolom povremeno radio.

VEZANI ČLANCI:

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji odbile su govoriti o kaznenoj odgovornosti za ovu nesreću. No, na fotografijama iz zraka jasno se vidi kako su bujične poplave aktivirale goleme količine stijenja iz kamenoloma koji se nalazi na brdu iznad naselja te je sravnjeno naselje Donja Jablanica. 

GALERIJA Pogled iz zraka na Donju Jablanicu i kamenolom iz kojeg je krenula lavina kamenja

Jablanica prije i poslije katastrofe
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije