pustoš...

VIDEO Ovdje su ukrajinske snage pokušale spriječiti ruski napad pred nuklearnom elektranom

Autori: Vecernji.hr, Hina
04.03.2022.
u 17:57

Ukrajinske vlasti tvrde da je ruski napad u petak izazvao požar u zgradi za obuku osoblja i u laboratoriju. Nakon nekoliko sati nesigurnosti, lokacija je osigurana, a reaktori su sigurno ugašeni, objavili su američki dužnosnici.

Ruski tenkovi pucali su u petak po ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižje, najvećoj u Europi, izazvavši strahove o budućoj nuklearnoj katastrofi.  Napad nije oštetio vitalne instalacije i njezina nuklearna sigurnost nije ugrožena, po ukrajinskim vlasima i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Objavljena je i snimka Energodara, grada u kojem se nalazi elektrana nakon napada. Ovdje su ukrajinske snage pokušale spriječiti ruski napad. Na snimci se vide uništena vozila, nema nikoga, pustoš...

Najveća je nuklearka u Europi s totalnim kapacitetom od gotovo 6000 megavata, dovoljno da strujom opskrbljuje četiri milijuna kućanstava. U normalnim vremenima proizvodi petinu ukrajinske električne energije i gotovo pola nuklearne. 

Gradnja prvog reaktora počela je 1979. kad je Ukrajina bila dio SSSR-a. Otvorena 1985., elektrana danas ima šest sovjetskih reaktora VVER-1000. 

Video: Pogledajte snimke sinoćne borbe i požara zgrade u kompleksu nuklearne elektrane Zaporižje

Životni vijek tih reaktora je između 40 i 60 godina ili više ako se tehnološki moderniziraju. Radi se o tlačnim lakovodnim reaktorima koji se smatraju među sigurnijima. Sigurniji su od onih černobilskih. Nuklearke u Balakovu u južnoj Rusiji, na Volgi, i bugarski Kozloduj na Dunavu imaju sličnu tehnologiju. Lakovodni tlačni reaktor ima i nuklearka u Krškom. 

Ukrajinske vlasti tvrde da je ruski napad u petak izazvao požar u zgradi za obuku osoblja i u laboratoriju. Nakon nekoliko sati nesigurnosti, lokacija je osigurana, a reaktori su sigurno ugašeni, objavili su američki dužnosnici. Požar su ugasili ukrajinski vatrogasci. 

Više o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE

Ključne riječi

Komentara 2

NB
niko bitan
07:26 06.03.2022.

Pa struka kaže da se ne smije granatirati u nekom perimetru oko nuklearnih postrojenja. Osim ako vojska ne kaže drukčije. Normalnoo da će Rusi reći na kraju da nisu to oni, nego Čečeni.

PI
Pičak
08:16 05.03.2022.

Sama invazija je nešto što je nedopustivo i zločinački, ali zar netko stvarno misli da bi nuklearka ostala čitava da su je htjeli razoriti?Mediji nesmiljeno dodaju ulje na vatru zbog hebenih klikova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije