SIMBOL RATNOG NOVINARSTVA

VIDEO Posljednji izvještaj Siniše Glavaševića iz Vukovara: 'Avetinjski prizori nižu se do beskraja, miris paljevine...'

Diljem Hrvatske nalaze se brojni murali koji su stalni podsjetnik na žrtvu Vukovara
Dusko Marusic/PIXSELL
04.11.2021.
u 09:06

Avetinjski prizori nižu se do beskraja, miris paljevine..., govorio je Glavašević u posljednjem izvještaju opisujući stanje u Vukovaru

Hrvatski novinar Siniša Glavašević postao je simbol hrvatskog ratnog novinarstva te heroj Domovinskog rata. Rođen je na današnji dan, 4. studenoga 1960. godine u Vukovaru, gdje je završio srednju školu, dok je studij komparativne književnosti i bibliotekarstva završio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. 

Radio je u školama u Lovasu i Borovu naselju, a na Hrvatskom radiju se zaposlio kao spiker te je tijekom Domovinskog rata bio urednik tog radija i ratni izvjestitelj. Nakon sloma obrane grada odveden je 19. studenog 1991. godine iz vukovarske bolnice nakon čega mu se gubi svaki trag.

Ekshumiran je 1997. godine iz masovne grobnice Ovčare i identificiran. U svojem posljednjem izvještaju Glavašević navodi kako nema razloga za čekanje s evakuacijom jer su u Vukovaru ostali samo civili.

– Slika Vukovara u 22. satu 87. dana ostat će svjedocima ovog vremena zauvijek u sjećanju. Avetinjski prizori nižu se do beskraja, miris paljevine... pod nogama se osjećaju ostaci crjepova, građevinskog materijala, stakla, ruševine i jeziva tišina – stajalo je u izvještaju koji možete pogledati u prilogu.

Ključne riječi

Komentara 6

KA
kakamarko
09:42 04.11.2021.

Sinisi mir i slava vjecna. I danas odzvanja njegovo javljanje ispod kise granata... a mogao je kao i brojni vukovarci samo otici na bolje mjesto. Ali nije, mislio je da moze pomoci svome gradu i narodu i to mu dusmani nisu oprostili.

Avatar javorko
javorko
10:01 04.11.2021.

zao mi je tih ljudi zrtva dogovora tumana-milosevic vi ste podnijeli zrtvu u ime ove smijesne i prejadne drzave..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije